Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ове промене на језику упозоравају да вам недостаје важан витамин

Витамин Б12 је есенцијални нутријент који се не производи природно у телу, већ се мора добити храном или додацима исхрани. Примарна улога витамина Б12 је формирање црвених крвних зрнаца и ДНК. Штавише, игра значајну улогу у развоју мозга и нервних ћелија.
Фото: Pixabay/1045373

Пошто је овај нутријент неопходан за различите телесне функције, његов недостатак може довести до разних здравствених проблема, укључујући лоше орално здравље.

Каже се да низак ниво витамина Б12 изазива оралне проблеме, које се посебно односе и виде на језику.

То се дешава зато што недостатак витамина Б12 доводи до смањења производње црвених крвних зрнаца, што доводи до смањеног протока кисеоника до језика.

Болан и црвен језик

Глоситис је запаљење језика које изазива оток, црвенило и бол. Према ВебМД-у, глоситис може довести до ситних избочина на језику. Ово стање карактерише гладак или болан језик са сјајним изгледом. Тешка упала језика може изазвати оток и црвенило и бол који могу променити начин на који једете или говорите.

Афте

Афте такође могу бити знак недостатка витамина Б12. То су мале и болне ране у устима. Обично нестају сами, али избегавање сирћета, цитруса и љутих зачина може помоћи. Неки лекови без рецепта могу ублажити бол. Промена боје језика и осећај печења Још један симптом недостатка витамина Б12 је отечен и дебео језик, као и осећај печења и промене боје језика.

Поред горе наведеног, симптоми недостатка витамина Б12 укључују:

  • умор
  • губитак даха
  • главобоља и вртоглавица
  • бледа кожа
  • куцање срца
  • гастроинтестинални проблеми
  • потешкоћа у концентрацији
У којим намирницама има витамина Б12?

Витамин Б12 се може добити конзумирањем говедине, свињетине, шунке, живине, јагњетине, рибе, морских плодова као што су шкољке и ракови, јаја и млечних производа као што су млеко, сир и јогурт. Обогаћене житарице су такође добар извор витамина Б12. Они који не могу да унесу довољно витамина Б12 храном мораће да прибегну додацима исхрани, према препоруци лекара.

Ako imate bilo koji od ovih problema, jedite kukuruz

Преузмите андроид апликацију.