Određene namirnice mogu negativno uticati na vaše telo, ali i na vaše raspoloženje.
To ćete najbolje prepoznati kada osetite pad energije i raspoloženja posle obroka.
Creva i mozak neprestano šalju signale jedni drugima. Tako, na primer, zapaljenje u crevima znači da je manje energije dostupno za ostatak tela, uključujući mozak. To je zato što niska upala isključuje metabolički ‘prekidač’ u hemijskom procesu koji proizvodi energiju. Rezultat nije samo smanjena energija, već i povećanje slobodnih radikala koji oštećuju moždano tkivo.
Ukratko, vrsta hrane koju jedete može doprineti vašem osećaju anksioznosti, depresije i nedostatka energije.
Prerađena hrana
Namirnice kao što su kolači, smrznuto testo, razna prodavna peciva i sokovi iz prodavnice treba izbegavati jer sadrže razne dodatne sastojke i rafinisane šećere, a višak šećera se u ovom slučaju pretvara u glukozu, što može izazvati umor i anksioznost.
Industrijska biljna ulja
Prirodna ulja su generalno zdrava, ali značajno prerađena ulja, kao što su ulja od kukuruza, semena grožđa i suncokreta, mogu da nanesu više štete nego koristi telu. Prerada dovodi do toga da ulja postanu bogata omega-6 masnim kiselinama, što može povećati upalu.
Dodati i rafinisani šećeri
Dodati i rafinisani šećeri mogu pogoršati upalu i doprineti promenama raspoloženja i niskoj energiji. Kada vam šećer u krvi padne, vaše raspoloženje se pogoršava i nivoi anksioznosti mogu naglo porasti.
Pržena hrana
Pored toga što doprinosi visokom holesterolu, visokom krvnom pritisku i drugim fizičkim zdravstvenim problemima, pržena hrana može uticati na naše mentalno zdravlje. Psiholog Najdu navodi da se to najčešće dešava zato što se hrana prži na nezdravim mastima.
Veštački zaslađivači
Veštački zaslađivači su sve popularniji u svetu, a najviše ih koriste oni koji žele da kontrolišu unos kalorija. Međutim, istraživači su doveli u pitanje bezbednost veštačkih zaslađivača, jer je jedan popularan zaslađivač povezan sa simptomima depresije, anksioznosti i razdražljivog ponašanja.
Preuzmite android aplikaciju.