У потрази за новим укусима, можда ћете се усудити да пробате зачин кардамом, посебно ако волите индијску кухињу.
Овај зачин лимуна који припада породици ђумбира потиче из Индије, где се користи од давнина и представља основни део њихове традиционалне кухиње.
Меша се са каријем, чајем, па чак и месом јер одлично иде уз слана и слатка јела. Користи се и у ајурведској медицини и као мирис који опушта и помаже у решавању тегоба. Кардамом расте у облику дебелог корена који може да нарасте до три метра у висину и има простране изданке који могу достићи и до 60 центиметара.
Плод садржи до 18 семенки које садрже етерично уље и скроб. Од семена се прави црвенкасти или сиви прах који се користи као зачин.
Састав и лековита својства кардамома Кардамом је лековит и веома добар за људско здравље.
Садржи бројне фитонутријенте и посебно много мангана, који је одговоран за изградњу јаких костију и везивног ткива.
Манган је иначе неопходан за правилно функционисање мозга и нервног система, као и метаболизам угљених хидрата и масти.
Кардамом садржи заиста висок ниво мангана, толико да једна супена кашика овог зачина садржи 80% дневне препоручене дозе мангана.
Поред мангана, кардамом садржи витамине Ц, Б6 и тиамин, рибофлавин и ниацин.
Богат је калцијумом, магнезијумом, гвожђем, фосфором и цинком. Кардамом такође садржи есенцијална уља са антиоксидативним својствима. Управо због овог богатог састава су предности кардамома велике и с разлогом се користи као један од пет главних ајурведских зачина уз коријандер, ђумбир, ким и коморач.
У чему помаже кардамом?
Укус кардамома ће вас одушевити без обзира да ли се одлучите да га користите у сланим или слатким јелима. Међутим, осим по занимљивом укусу, кардамом је посебан и по свим благодетима које има за људски организам, а ово су само неке од њих.
Снижава крвни притисак и шећер
Верује се да је кардамом добар за људе који пате од високог крвног притиска. Разлог томе је ниво антиоксиданата који се везују управо за снижавање крвног притиска. На то утиче и диуретичко својство кардамома, који подстиче мокрење и тако избацује воду из целог тела, снижавајући тако крвни притисак и ниво шећера у крви.
Против рака
Једињења у кардамону могу помоћи у борби против рака. Истраживања показују да конзумирање овог зачина може смањити ризик од развоја и ширења рака.
Смањује запаљење
Кардамом је богат састојцима који смањују упале у телу. Ово је опет захваљујући антиоксидансима који штите ћелије од оштећења и успоравају и смањују упалу. Такође има антибактеријска својства и користи се за лечење инфекција. Етерично уље кардамома се показало ефикасним против бактерија салмонеле и Е. цоли.
Олакшава проблеме са варењем
Као и многи зачини, кардамом лечи проблеме са варењем. Сматра се да смањује нелагодност у цревима, мучнину и смањује повраћање. Бол у стомаку се може смањити уз помоћ овог зачина, а неке студије показују да лечи и чир на желуцу јер је успешан у борби против бактерије Хелицобацтер пилори.
Освежава дах и помаже код каријеса
У неким културама, кардамом се користио у устима од давнина за лечење лошег задаха и каријеса. Код неких народа део је обичаја да се након јела испирају уста кардамомом, а овај зачин се чак користи и у неким жвакаћим гумама. Кардамом је успешан у борби против батерија које се накупљају у устима, у пљувачки и на зубима.
Побољшава здравље плућа
Једињења која се налазе у кардамону могу побољшати проток кисеоника до плућа и на тај начин побољшати дисање. Из тог разлога, овај зачин се често користи у ароматерапији, посебно током вежбања када је пожељно удахнути више кисеоника. Кисеоник је веома важан састојак који је неопходан за правилно функционисање свих ћелија и органа у нашем телу, укључујући срце и мозак.
Koliko je zapravo potrebno mozgu da popravi štetu uzrokovanu alkoholom?
Преузмите андроид апликацију.