Многи спортисти, као и они који желе да изграде мишиће и остану у форми, конзумирају протеин сурутке у облику разних шејкова.
Ово пиће се често сматра отпадним производом који настаје током производње сира, али у ствари има бројне здравствене предности и тајни је савезник у мршављењу.
То је течност која се ствара током производње, након што се млеко згруша.
Ова течност садржи висококвалитетне протеине, минималне количине угљених хидрата и масти, а богата је и витамином Б, калцијумом, калијумом и лактатом.
Изузетно је заситна, што је чини добрим избором за оне који покушавају да смање унос хране.
Протеин који садржи је познат по томе што помаже у очувању мишићне масе током мршављења – што је кључно јер више мишића значи већу потрошњу калорија у мировању.
Такође садржи висок садржај аминокиселина, помаже у регулисању инсулина и шећера у крви, што додатно помаже код мршављења јер смањен ниво шећера у крви значи мању жељу за слаткишима.
Зато се препоручује да се пије ујутру или као ужина.
Поред свега овога, делује и као природни диуретик јер помаже телу да се реши вишка течности, што може резултирати бржим почетним губитком тежине.
Поред тога, подржава здравље јетре и бубрега и стимулише варење, захваљујући присуству лактата и млечне киселине. Међутим, не треба претеривати са уносом сурутке.
Препоручени дневни унос је једна до две чаше. Пошто има прилично неутралан укус, можете је користити као основу за смутије или друге рецепте који захтевају млечне производе.
Међутим, особе са нетолеранцијом на лактозу ипак треба да буду опрезне и почну са мањим количинама. Такође је важно бирати природну, непастеризовану сурутку ако је могуће, како би се сачували сви корисни ензими.
Преузмите андроид апликацију.