За столом се види да ли вас красе или не красе фини манири.
Фино понашање за столом доказ је и лепог понашања уопште. Стога би требало да будете упознати с неким основним правилима бонтона приликом обедовања – чак и ако не једете у ресторану с Мишленовом звездицама.
Врло се често занемарују следећа четири правила:
Лактови не иду на сто
Основно правило које се често заборавља јесте следеће: лактови не смеју бити на столу. Премда је у англоамеричким земљама уобичајено ставити леву руку у крило и јести десном руком, по бонтону подлактице треба да леже на ивици стола. Лепа нуспојава: држање се аутоматски побољшава.
Чаше се држе за сталак
Бонтон за столом такође укључује правилно држање чаша. Нарочито код чаша за вино многи људи имају тенденцију да држе чашу за тело или балон чаше – што, међутим, не одговара бонтону, а и узрокује брже загревање вина.
Иначе: код чаша за црно вино уобичајено је користити три прста и палац за подизање чаше.
Со и бибер се увек додају заједно
Мали, али фин детаљ који се лако може занемарити: ако те неко за столом пита за со, увек морате додати и посуду за бибер. Осим тога, увек треба пробати храну пре додавања соли. Све остало сматра се увредом за кувара.
Нема нагињања над столом
Корпа за хлеб или други прибор који вам је потребан није вам надохват руке за столом? Онда би требало да замолите другог госта за истим столом да вам дода жељени предмет. Сагињање и нагињање над столом није пожељно.
Које особине би требало да тражите у особи са којом желите да проведете цео живот
Преузмите андроид апликацију.