Почетна > Србија
Србија

Отворени Балкан учвршћује мир у региону и доприноси економском расту

Регионална иницијатива Отворени Балкан учвршћује мир у региону и доприноси економском расту земаља чланица, изјавио је данас потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали.
Фото: Танјуг/Димитрије Николић

„Отворени Балкан, визионарска иницијатива председника Републике Србије Александра Вучића, за земље чланице је изузетно важна, како у политичком, тако и у економском смислу. Значај иницијативе огледа се у јачању регионалне сарадње, даљем повезивању у готову јединствену привредну зону и економском расту земаља чланица, али и учвршћивању мира и стабилности у региону“, навео је Мали.

Иницијатива ће, истакао је Мали у ауторском тексту за Косово онлајн, олакшати пословање између држава захваљујући значајно убрзаном протоку роба и услуга, стварању јединственог тржишта радне снаге и бољим условима пословања за компаније, што ће неминовно довести до бржег развоја привреде и оснаживања наших економија, а самим тим и раста целог региона и вишег животног стандарда свих грађана.

Такође, напоменуо је да регионална економска интеграција треба да доведе до стварања јединственог економског простора, који би привукао дугорочне инвестиције у привредне гране с већом додатом вредношћу, што би резултирало већим приливом инвестиција, унапређењем предузетничке активности, трговине и отварањем нових радних места.

„Споразумима који су потписани у оквиру иницијативе Отворени Балкан решавамо битна питања за привреду и грађане. То је посебно важно данас, у време глобалне кризе, јер је сарадња када се ради о кључним питањима од интереса за наше земље и регион у целини неопходна“, навео је Мали.

Подсетио је да се захваљујући тој иницијативи ствара слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, што ће омогућити запослење у све три земље без издавања радних дозвола.

„Такође, успостављање брзих трака на граничним прелазима олакшава пословање привреди и убрзава проток роба. Наш циљ је да камиони не чекају сатима на границама већ да све потребне процедуре спроводе брзо и ефикасно, што је још један од начина да утичемо на побољшање привредног амбијента“, нагласио је министар Мали.

Додаје да у оквиру иницијативе имамо и друге споразуме, који се односе на, на пример, сарадњу у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на Западном Балкану, а у циљу олакшавања кретања робе и смањења времена задржавања робе због примене граничних процедура приликом извоза, увоза и транзита робе.

Веома је, каже важан и Споразум о сарадњи у области међусобног признавања диплома и научних оцена, којим ће се олакшати и убрзати процес међусобног признавања високошколских диплома између држава уговорница.

„За мене, као министра финансија, посебно је значајан Меморандум о разумевању о сарадњи пореских управа Западног Балкана, а наш заједнички циљ је унапређење и модернизација рада пореских управа, размена искустава и унапређење рада на превенцији, откривању и сузбијању утаје пореза у региону. Морам да истакнем да, иако се резултати сарадње, односно иницијативе Отворени Балкан већ виде, увек може боље и верујем да ће у будућности сарадња достићи још виши ниво“, истакао је Мали.

Према његовим речима, реализација различитих мера које су предвиђене потписаним споразумима ће донети, пре свега, брзе, конкретне и јасне резултате, који ће бити видљиви нашим грађанима и компанијама и довешће до много већег протока робе и људи.

„Смањиће трошкове пословања и подићи ће конкурентност фирми које овде послују – домаћих и страних. Све ово ће допринети бржем и одрживом развоју наших економија“, закључио је Мали.

Посао за грађане земаља Отвореног Балкана без виза и радних дозвола

Преузмите андроид апликацију.