Почетна > Културна сцена
Културна сцена Нови Сад

Отворена изложба “Феминистичка авангарда 70-их. Радови из Verbund колекције, Беч” у МСУВ

Изложба “Феминистичка авангарда 70-их. Радови из Verbund колекције, Беч” свечано је отворена у четвртак, 19. маја у Музеју савремене уметности Војводине, у оквиру програма “Хероине” Нови Сад – Европска престоница културе 2022.
Фото: МСУВ/Марко Ерцеговић

На отварању су говорили Бранислава Секулић, директорка МСУВ, Радован Јокић, саветник у Министарству културе и информисања Републике Србије, др Габриеле Шор, кустоскиња изложбе и директорка Verbund колекције, и др Сања Којић Младенов, кустоскиња изложбе, МСУВ.

Бранислава Секулић, директорка МСУВ, на отварању изложбе је изјавила:

“Вечерас отварамо изложбу која слави културу жена, која поставља питања и осветљава проблем традиционалних родних образаца. Ово је међународна групна изложба која обухвата дела интернационалних уметница из колекције Verbund, од којих се направио посебан избор за изложбу код нас, уз сегмент радова из наше колекције. Кроз историју, жене су приказиване као пројекција фантазија и предрасуда. Фигура жене се сводила само на улогу домаћице и мајке. Током 1970-их година се догодила промена у начину на који се жене представљају у уметности. Уметнице су почеле да истражују визуелне приказе сопствених бића како би створиле другачији поглед на женски идентитет и одбациле оно што је раније доминирало. Осврнуле су се на традиционална друштвена очекивања које жене треба да испуне и супротставиле се томе са доста ироније. Држећи дистанцу од сликарства којим су доминирали мушкарци, оне бирају медије као што су фотографија, филм и перформанс”.

Бранислава Секулић захвалила се и свим сарадницима и партнерима, као и целом тиму Музеја, на преданости и залагању.

Радован Јокић, саветник у Министарству културе и информисања Републике Србије, захвалио се на позиву Музеју савремене уметности Војводине и Аустријском културном форуму да у име Министарства културе и информисања отвори поставку изложбе, као и господину Фајксу, “који је обезбедио својом љубазношћу и преданошћу и надасве непоколебљивим активизмом да уметничка колекција „Verbund“ буде доступна нашој културној јавности”.

Радован Јокић је потом истакао:

“Ова поставка је и део једног од тематских сегмената програма ЕПК НС под називом „Хероине“ који за циљ има да скрене пажњу на опсег, снагу и значај жена-уметница. „Феминистичка авангарда 1970-их“ не само што одговара на овај тематски захтев у смислу сегмента „Хероине“, већ је надасве један занимљив и вредан пресек неколико декада женског уметничког активистичког геста у борби за женска права и општу родну равноправност. Ова поставка као јединствена проблемска целина сачињена је од два сегмента – колекције „Verbund“ и колекције радова МСУВ „На путу слободе“, која су вођена сигурним и прецизним рукама две кустоскиње, на беспрекоран начин презентују кроз луцидне стваралачке истине јасна женска уметничка поља делања и реакције, осветљавају мноштво чињеница у прошлом периоду, али и још увек актуелна питања родних диспропорција.”

Седамдесетих година 20. века уметнице су се еманциповале од улога музе и модела, одбацујући свој статус објеката да би се афирмисале као субјекти који активно учествују у друштвеним и политичким процесима.

Једнодимензионално приписивање улога као мајке, домаћице или супруге било је радикално оспорено – често користећи стратегије ироније.

Оснивачица и директорка Габриеле Шор, сковала је термин „феминистичка авангарда” и увела га у уметничко-историјски дискурс са циљем да истакне пионирски рад ових уметница.

Фото: МСУВ/Марко Ерцеговић
Шор је рекла:

„Фасцинантно је да су ови радови феминистичке авангарде произашли из егзистенцијалне потребе. Изложба је подељена у пет целина: 1. Свођење на мајку, домаћицу и супругу; 2. Затвор, бег; 3. Женска сексуалност против објективизације; 4. Диктати лепоте; 5. Алтер Его: маскенбал, пародија и игре улога. Verbund колекције је 2004. године основала водећа аустријска електропривредна компанија Verbund”.

Адријан Фајкс, директор Аустријског културног форума у Београду, поводом отварања изложбе је изјавио:

“Изложба „Феминистичка авангарда седамдесетих година“ је свакако један од врхунаца програма „Хероине“ посвећеног женама Престонице културе Нови Сад 2022. Изложбу из збирке Verbund, која се последњих година етаблирала као централна институција за истраживање и излагање овог пионирског периода феминизма у визуелним уметностима и перформансу, допуњују радови из збирке Музеја савремене уметности Војводине. Укупно можемо видети радове 78 уметница из целог света. На овако изузетном кустоском концепту можемо захвалити Габриеле Шор и Сањи Којић Младенов, које су у изложбу уложиле много труда, срца и душе. Посебно ми је драго што су Anita Münz и Annegret Soltau присутне и могу да поделе своје – још увек веома релевантне – уметничке приступе са млађим генерацијама уметница и уметника”.

Адријан Фајкс се захвалио бројним партнерима и подржаваоцима, Фондацији Престоница културе Нови Сад 2022, АП Војводини, Министарству културе, Делегацији ЕУ, Гете-Институту и Италијанском институту за културу, као и као главним спонзорима ДМ и Еуген Чоколада.

Изложба „Феминистичка авангарда 1970-их. Радови из Verbund колекције, Беч“ представља јединствену прилику да се на једном месту сагледа уметничка пракса интернационално признатих уметница, које до сада углавном нису имале прилику да буду представљене у нашој средини.
Фото: МСУВ/Марко Ерцеговић

Истовремено, то је и могућност да се направи паралела са уметницама из локалног уметничког контекста, презентацијом уметничких радова из колекције МСУВ кроз изложбу „На путу слободе“.

Жеља организатора изложбе је да укаже на постојање ангажованих уметничких токова у локалној средини који су се одвијали паралелно са иновативним и радикалним уметничким праксама на међународној уметничкој сцени, као и да повеже критичке уметничке праксе од 70-их са актуелним токовима.

Наративне целине присутне на изложби су: комуникације – друштвена делатност; тело – сексуалност; природа – религија; рат – насиље – миграције.

„Циљ изложбе је афирмација женског доприноса развоју историјских уметничких пракси и указивање на значај еманципације музејских институција и шире јавности”, истакла је Сања Којић Младенов, кустоскиња изложбе “На путу слободе”.

„Годинама уназад традиционално пружамо подршку женама и проналазећи инспирацију у њима, тежимо да мотивишемо друге. Жене нас инспиришу свакодневно. Њихова снага, племенитост, нежност и борбеност стимулишу нас и подстичу да свакога дана будемо боља верзија себе. На крилима инспирације спремни смо да померамо границе и оплемењујемо друштво. То је нешто по чему је наша компанија препозната и на шта смо изузетно поносни. Прилику да позитивно утичемо на положај уметности препознајући жену као њен кључни део, видели смо у синергији Новог Сада као европске престонице културе са темом ове изванредне поставке. Компанија ДМ је изузетно поносна што је у прилици да подржи овако значајну изложбу и пошаље поруку захвалности свим јунакињама свакодневице чија су лепота и снага духа инспирација за друге“, рекла је поводом изложбе Светлана Јовановић Митић, ресорна менаџерка маркетинга и комуникација, ДМ Србија и Северна Македонија.

У оквиру изложбе ће бити одржана вођења кроз изложбу и два пратећа програма.

У петак 20. маја у 18 часова, у Кино Сали МСУВ, биће одржана промоција књиге Каталин Ладик „Могу ли да живим на твом лицу: романескна животна прича / Каталин Ладик“, у издању Савеза Феминистичких организација „(Ре)конекција“ из Новог Сада. У среду 25, маја у 19 часова, у истом простору ће бити представљена књига Јасмине Тумбас, „I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism” (Manchester University Press, 2022).

Фото: МСУВ/Марко Ерцеговић
Ова међународна групна изложба обухвата дела интернационалних уметница из колекције Verbund, од којих ће се за изложбу у Новом Саду направити посебан избор, уз сегмент радова уметница из колекције МСУВ.

Кустоскиња изложбе “Феминистичка авангарда 70-их. Радови из Verbund колекције, Беч” је др Габриеле Шор, а изложбе “На путу слободе” из колекције МСУВ је др Сања Којић Младенов.

Међу уметницама заступљеним у Verbund колекцији су: Џуди Чикаго (Judy Chicago), VALIE EXPORT, Сања Ивековић, Каталин Ладик, Синди Шерман (Cindy Sherman), Биргит Јургенсен (Birgit Jürgenssen) и друге.
Партнери на пројекту су Музеј савремене уметности Војводине, Нови Сад, Verbund колекција, Беч, Аустријски културни форум из Београда и Фондација Нови Сад – Европска престоница културе 2022.

Koncert „Sećanja“ Bogdana Rankovića i Etnoforije u SNP-u

 

Преузмите андроид апликацију.