Почетна > Србија
Србија

Отворен јавни позив за иновативна решења за декарбонизацију и зелену транзицију

Јавни позив за иновативна решења за декарбонизацију која доприносе праведној зеленој транзицији у Србији, који уз подршку Владе Јапана и у партнерству са Министарством заштите животне средине и Министарством рударства и енергетике спроводити Програм Уједињених нација за развој (УНДП), објављен је данас.
позив
Фото: Pixabay/EdWhiteImages

„Зелена енергетска транзиција значи да желимо да имамо и енергетску безбедност и здраву животну средину, да Србија буде климатски неутрална до 2050 године, а све што се буде радило, радиће се плански, поступно и уз најшири консензус. Енергетска транзиција значи развој, нова улагања и нова радна места. То значи инвестиције које ће нам помоћи да будемо карбон неутрални, да корак по корак излазимо из прљавих технологија и високих емисија гасова са ефектом стаклене баште и уводимо технологије које чувају животну средину, али је подједнако важно да буде праведна и одговорна према свима, да се боримо против енергетског сиромаштва и да не занемаримо како промене у начину на који производимо енергију различито утичу на жене и мушкарце“, рекла је секретарка Министарства рударства и енергетике, Маја Матија Ристић.

Анас Карман, в.д. сталног представника УНДП-а у Србији рекао је да је циљ да се применом иновативних пословних решења смање емисије гасова са ефектом стаклене баште и загађење, кроз употребу ОИЕ, побољша енергетска и ресурсна ефикасност и створе одржив модела саобраћаја.

Србија има све потенцијале да буде енергетски безбедна, независна и истовремено еколошки чистија земља.

Такахико Кацумата, амбасадор Јапана је истакао да јапанске компаније имају много искуства у овим областима и да већ дају допринос декарбонизацији и зеленој транзицији Србије учешћем у неколико пројеката.

Јавни позив за иновативна решења за декарбонизацију која доприносе праведној зеленој транзицији у Србији отворен је до 15. августа 2022. године и могу да се пријаве компаније из приватног и јавног сектора.

Pojednostavljena procedura za proizvođače energije iz OIE

 

Преузмите андроид апликацију.