Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Откуд толико лисица у Новом Саду?

Нови Сад је у последњих неколико месеци добио нове становнике које је и даље немогуће пописати. Реч је о лисицама које све чешће залазе у неке од најурбанијих делова другог највећег града у Србији. Али откуд толико лисица у граду?
Фото: Pixabay/Alexas_Fotos

– Људске активност мењају намену природних станишта животиња, уништавају их кроз загађање и деструкцију, те није реткост последњих година да долази до уништавања природних станишта где су животиње проналазиле храну, склониште и место за размножавање – каже др Оливера Бјелић Чабрило, редовни професор Природно-математичког факултета.

Донедавно у касним вечерњим сатима и током ноћи, новосадске лисице редовно су облизиле паркинге, па чак и шеталишта у граду. Али, колико су се одомаћиле у Новом Саду најбоље сведочи ово лисичје завиривање у сниматељску торбу једне дописничке ТВ екипе на Петроварадинској тврђави у јутарњим сатима док су чекали укључење.

– Поставили смо опрему и сели са стране да сачекамо укључење. И најпре смо мислили да се пас приближава торби и микрофону на њој. Испоставило се међутим да је стварно лисица. Тако је ноншалантно пришла опреми и оњушкала је, а потом и покушала да одвуче микрофон као да је њен – препричава сниматељ Ђорђе Младеновић.

Сличних догодовштина са лисицама имају и становници насеља Лиман, где су лисице најчешће и виђане. Претпоставља се да је човек потерао лисице у градове са једне стране, а опет са друге, уз помоћ оралне вакцинације против беснила, омогућио је лисицама да се размножавају у већем броју.
Фото: Pixabay/Tom Frydenlund

– Беснило је на тај начин готово искорењено, а оно је некад регулисало њихову бројност. Тако да је и њих све више и оне једноставно у потрази за тим својим основним животним потребама нажалост и залазе у градове – још једном потврђује професорка Белић Чабрило.

Храна из контејнера их привлачи у градове претпоставља се, али то не значи да их и у њиховом природном станишту има мање.

– Лисица има и на Фрушкој гори и то у много већој мери него што ми мислимо. Има је више и у градовима, јер не видимо ми све лисице. Покоју видимо, али многе заиста не. Тако да говорити о њиховом бројном стању врло је тешко, јер се тешко и установљава – потвђује и Миленко Зеремски, директор „Војвођанског ловца“.

Процењује се да данас на улицама Лондона живи око десет хиљада лисица. Због вакцинације од беснила оне више не представљају опасност као некада, али да ли зато и у Новом Саду треба да их буде као и у Лондону? Стручњаци додатно упозоравају да не треба од њих очекивати да буду кућни љубимци, нити им допуштати контакт са децом или псима и мачкама.

Nešto lepo se uvek desi kada otvorimo svoje srce i razmišljamo pozitivno

 

Преузмите андроид апликацију.