Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Који додатак исхрани смањује ризик од наследног облика рака

Истраживање у трајању од 20 година које је обухватило готово хиљаду учесника широм света показало је важно сазнање – људи са већим шансама за развој одређених врста рака могу смањити ризик од обољења за чак 60 одсто једноставним додатком исхрани.
Фото: Unsplash/Warren Umoh

Реч је о резистентном скробу, посебној врсти скроба која пролази кроз танко црево, а затим се ферментише у дебелом цреву, где храни корисне цревне бактерије.

Резултати истраживања били су толико уверљиви када је реч о смањењу ризика од карцинома горњег система за варење (GI), да истраживачи сада желе да их понове како би били сигурни да ништа не пропуштајус

„Открили смо да резистентни шкроб смањује низ карцинома за више од 60 одсто. Учинак је био најочигледнији у горњем делу црева“, каже водећи истраживач и нутрициониста Џон Матерс са Универзитета Њукасл у Великој Британији.

Рак горњег дела система за варење укључује рак једњака, желуца и гуштераче.

„Резултати су узбудљиви, али величина заштитног учинка била је неочекивана, па су потребна даља истраживања како би се поновили ти налази“, додаје један од истраживача, Тим Бишоп, генетски епидемиолог са Универзитета у Лидсу.

Резистентни или отпорни скроб може се купити као додатак налик влакнима, а природно је у низу намирница, укључујући благо зелене банане, зоб, кувану и охлађену тестенину те пиринач, грашак и пасуљ.

Истраживање је спроведено између 1999. и 2005. године и укључивало је групу од 918 људи са стањем познатим као Линчов синдром. Реч је о једној од најчешћих генетских предиспозиција за рак за које знамо, а процењује се да отприлике једна од 300 особа носи повезани ген.

Они који су наследили гене Линчовог синдрома имају значајно повећан ризик од развоја колоректалног рака, као и рака желуца, ендометрија, јајника, гуштераче, простате, мокраћног тракта, бубрега, жучних канала, танког црева и мозга.

Да би схватили како смањити овај ризик, учесници су насумично распоређени у две групе, где је њих 463 несвесно добијало дневну дозу од 30 грама резистентног скроба у облику праха током две године – што је отприлике једнако узимању не сасвим зреле банане дневно.

Осталих 455 особа с Линчовим синдромом свакодневно је узимало плацебо у виду скроба у праху, али који није садржавао активне састојке.

Групе људи су затим праћене следећих 10 година.

У раздобљу праћења, било је само 5 нових случајева рака горњег система за варење (GI) међу 463 особе које су узимале резистентни скроб. У поређењу с 21 случајем рака горњег система за варење међу 455 људи у плацебо групи, то је прилично значајно смањење.

Међутим, постојало је једно подручје где резистентни скроб није направио велику разлику, а реч је о групи људи са раком црева.

Иако је потребно детаљније истраживање како би се схватило о чему је реч, научници су рекли следеће:

„Мислимо да резистентни скроб може смањити развој рака променом бактеријског метаболизма жучних киселина и смањити оне врсте жучних киселина које могу да оштете нашу ДНК и на крају узрокују рак“, каже Матерс и додаје како свакако треба додатно истражити.

Испитивање је спроведено на људима који су већ генетски предиспонирани за развој рака и не односи се нужно на ширу јавност, али могло би се много тога научити бољим разумевањем како резистентни скроб може помоћи у заштити од рака.

Navika koja ubrzava starenje mozga

Преузмите андроид апликацију.