Почетна > Свет
Свет

Отказан позив Русији, Белорусији и Ирану на доделу Нобелове награде у Стокхолму

Нобелова фондација саопштила је данас да, ипак, неће позвати амбасадоре Русије, Белорусије и Ирана на овогодишњу доделу Нобелове награде у Стокхолму.
Фото: Wikimediacommons/ArsusGomz

Нобелова фондација претходно је позвала амбасадоре Русије, Белорусије и Ирана на церемонију доделе Нобелове награде, али је данас, након бурних реакција које је изазвао такав потез у Шведској, саопштила да је преиспитала своју одлуку и да неће позвати амбасадоре ових земаља.

Како је додала, сви амбасадори биће позвани на церемонију доделе награде у Ослу, преносе РИА Новости.

Према наводима фондације, раније одлука да позове све амбасадоре заснована је на њеном уверењу у „важност и исправност да се што више рашире вредности и поруке за које се залаже Нобелова награда“.

Из ове фондације напомињу да су снажне реакције у Шведској „потпуно засениле ову поруку“.

„Зато смо одлучили да поновимо прошлогодишњи изузетак од редовне праксе, односно да не позовемо амбасадоре Русије, Белорусије и Ирана на церемонију доделе Нобелове награде у Стокхолму“, наводи се у саопштењу фондације.

Нобелова фондација раније ове недеље саопштила је да су Русија и Белорусија позване на доделу Нобелове награде у Стокхолму, након што су прошле године изостављене због рата у Украјини.

И Иран је био позван да поново учествује у догађају у главном граду Шведске након што му прошле године то није било омогућено.

Шведски премијер Улф Кристерсон рекао је у петак да не би позвао Русију да је он одговоран за организацију доделе Нобелове награде, а неколико партијских лидера и посланика у Шведској најавило је да неће присуствовати церемонији.

Пет од шест церемонија доделе Нобелове награде одржава се у Стокхолму сваке године, док се Нобелова награда за мир додељује у Ослу.

Milatović: Davanje mandata Spajiću ispravna odluka, imam pravo na stav o vladi

 

Преузмите андроид апликацију.