Почетна > Свет
Свет

Милатовић: Давање мандата Спајићу исправна одлука, имам право на став о влади

Црногорски председник Јаков Милатовић изјавио је данас да је давање мандата за формирање нове владе Милојку Спајићу била апсолутно исправна одлука и истакао да има право да износи политичке ставове о процесу формирања владе и да то чини у контексту стабилности и просперитета државе и њених грађана.
Фото: Танјуг/AP Photo/Risto Bozovic

Милатовић је, на конференцији за новинаре након састанка са делегацијом Конгреса САД предвођеном америчким конгресменом Мајком Тарнером, рекао да је у преговорима о влади одговорност на мандатару Милојку Спајићу и политичким актерима који учествују у том процесу, преносе Вијести.

На питање да ли сматра да је изјавама о томе ко би требало да буде део владе изашао из надлежности председника и да ли мисли да је била добра одлука да Спајићу повери мандат, Милатовић је одговорио да је свака одлука која је у складу с Уставом, законом и демократском праксом – добра одлука.

„Давање мандата Спајићу је, а у складу с консултацијама с 18 субјеката, једна исправна одлука“, рекао је Милатовић.
Он је додао да не жели више да говори о формирању владе.

„Врло сам јасан и принципијелан кад су у питању програми које она треба да испоручи. Што се тиче самог формирања владе, одговорност је на мандатару и субјектима који разговарају и преговарају о влади. Имам право да изнесем свој политички став, и увек кад га износим, износим га у контексту стабилности и проспсеритета државе Црне Горе и свих њених грађана“, поручио је Милатовић.

Упитан да ли је сигуран да ће колиција За будућност Црне Горе (ЗБЦГ), уколико буде део будуће владе, јавно подржати санкције Русији и признање независности тзв. Косова, Милатовић је рекао да су једине ствари о којима он има снажне ставове оне које се тичу принципа.

„Принципи су следећи – влада мора бити направљена на принципима убрзања црногорског пута ка ЕУ, њеног кредибилног чланства у оквиру НАТО савеза и наравно Црне Горе као доброг суседа у контексту добросуседске политике”, навео је Милатовић, додаје ЦДМ.

Он је рекао да је, поред тих спољнополитичких принципа, важно да влада убрза рефоме у правосуђу, како би се додатно оснажила борба против криминала и корупције.

“Са Тарнером сам додатно разговарао о чињеницама колико је Црна Гора у претходном периоду била заробљена држава, колико је на високим функцијама у правосуђу имала људе који су били део организованог криминала и корупције. То су подаци које добијамо преко Скај апликације која нам је била достављена преко наших стратешких партнера из Европе и САД“, казао је Милатовић.

Побољшање стандарда грађана, како је истакао, још један је од принципа на којем треба темељити нову владу.

“Тих пет принципа су они принципи за које се снажно залажем као председник државе“, поручио је Милатовић.

На питање да ли је од ЗБЦГ добио ганранције да ће се залагати за те принципе, он је рекао да је од почетка био јасан и принципијелан у контексту тога како будућа влада треба да изгледа.

Поновио је да влада мора да буде направљена на принципима кредибилног НАТО чланства, убрзања ЕУ пута и улоге коју Црна Гора има у контексту добросуседских односа.

Конгресмен Тарнер, председавајући Сталног одбора за обавештајне послове Представничког дома, рекао је да цени Милатовићево лидерство у Црној Гори.

Навео је да Црна Гора има снажне односе са САД и да је важан саветник не само кроз билтаралну сарадњу, него и кроз НАТО савез.
Он је додао да САД подржавају пут Црне Горе ка ЕУ.

 

Ukrajinski biznismen Kolomojski osumnjičen za prevaru i pranje novca

Преузмите андроид апликацију.