Остеопороза је прилично честа болест, а одржавање здравља костију је неопходно и чак могуће.
Пре свега, морате усвојити здрав начин живота, не пропуштати храну богату калцијумом, редовно се бавити физичком активношћу и правилно се излагати сунцу како бисте побољшали апсорпцију витамина Д.
Шта је остеопороза?
Остеопороза је постепено слабљење костију узроковано њиховом сопственом декалцификација. Ово доводи до смањења коштане масе. Како остеопороза напредује, доводи вас у опасност од прелома, посебно кукова, рамена и зглобова.
Исхрана за остеопорозу: препоручена храна
Ево листе намирница које је важно конзумирати:
- млеко и јогурт: одлични извори калцијума, најмање 1 порција сваки дан
- сиреви: 2 или 3 порције недељно
- махунарке: као што су леблебија, пасуљ, сочиво, соја, грашак… 2 до 4 пута недељно
- свеже и сезонско поврће: посебно оно са тамнозеленим листовима (цвекла, рукола, броколи, репа, радич…)
- риба: није нарочито богата калцијумом, али је једна од ретких намирница које садрже витамин Д
- воће: као што су поморанџе и цитруси и јагоде
- суво воће: ораси, бадеми, пистаћи…око 20 грама дневно
- вода богата калцијумом (најмање 200 мг/л). Најмање 2 литра дневно
Исхрана за остеопорозу: шта НЕ јести
Уместо тога, хајде да сада погледамо коју храну треба избегавати или, у сваком случају, конзумирати само повремено:
- алкохол
- со: прекомерна конзумација доводи до излучивања калцијума урином. Према индикацијама СЗО, не треба додати више од 5 грама соли дневно, укључујући и ону која се већ налази у храни
- поврће и намирнице богате оксалатима: спанаћ, парадајз, грожђе, рабарбара, шљиве, першун, чај, чоколада, кафа… јер смањују апсорпцију калцијума из црева
- црвено месо – сухомеснати производи: кобасице и нарезак
- рибље конзерве
Преузмите андроид апликацију.