Početna > Biznis
Biznis

Osnovan Klub gradova i opština sa povoljnim biznis okruženjem

Gradonačelnici i predsednici 25 lokalnih samouprava iz Srbije potpisali su povelju o osnivanju Kluba opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC klub) i obavezali se da će udruženim snagama raditi na unapređenju uslova poslovanja na lokalu, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
Foto: PrtSc/NALED/YouTube

Reč je o lokalnim samoupravama koje su prolaskom kroz program Sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi  stekle potvrdu da pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima.

U BFC (Business friendly cities) klubu su i gradovi i opštine koji su trenutno u procesu sertifikacije, a još sedam se opredelilo da uđe u proces i pristupi novom radnom telu NALED-a. Članovi BFC kluba biće Niš, Kragujevac, Novi Sad, Loznica, Čačak, Kraljevo, Stara Pazova, Pećinci, Ruma, Leskovac, Zrenjanin, Požarevac, Lapovo, Ćuprija, Šabac, Paraćin, Inđija, Mionica, Velika Plana, Zaječar, Bor, Subotica, Sombor, Užice i Valjevo.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da će Klub imati podršku stručnog tima NALED-a koji će im pomagati da se postupci od kojih zavisi razvoj investicija ubrzaju i unaprede, a Klub će se, kako navodi, baviti temama koje se tiču eksproprijacije, izdavanja dozvola za gradnju, javnim i privatnim investicijama, imovinsko-pravnim pitanja.

BFC Jugoistočna Evropa je jedinstveni program u ovom regionu koji lokalnim samoupravama nudi smernice za unapređenje kvaliteta usluga i informacija za postojeću privredu i potencijalne ulagače, koji na osnovu BFC kriterijuma mogu da mere lokalne uslove poslovanja u pet zemalja.