Почетна > Бизнис
Бизнис

Основан Клуб градова и општина са повољним бизнис окружењем

Градоначелници и председници 25 локалних самоуправа из Србије потписали су повељу о оснивању Клуба општина и градова са повољним пословним окружењем (БФЦ клуб) и обавезали се да ће удруженим снагама радити на унапређењу услова пословања на локалу, саопштила је Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД).
Фото: PrtSc/NALED/YouTube

Реч је о локалним самоуправама које су проласком кроз програм Сертификације општина с повољним пословним окружењем у југоисточној Европи  стекле потврду да пружају услуге по највишим међународним стандардима.

У БФЦ (Business friendly cities) клубу су и градови и општине који су тренутно у процесу сертификације, а још седам се определило да уђе у процес и приступи новом радном телу НАЛЕД-а. Чланови БФЦ клуба биће Ниш, Крагујевац, Нови Сад, Лозница, Чачак, Краљево, Стара Пазова, Пећинци, Рума, Лесковац, Зрењанин, Пожаревац, Лапово, Ћуприја, Шабац, Параћин, Инђија, Мионица, Велика Плана, Зајечар, Бор, Суботица, Сомбор, Ужице и Ваљево.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић истакла је да ће Клуб имати подршку стручног тима НАЛЕД-а који ће им помагати да се поступци од којих зависи развој инвестиција убрзају и унапреде, а Клуб ће се, како наводи, бавити темама које се тичу експропријације, издавања дозвола за градњу, јавним и приватним инвестицијама, имовинско-правним питања.

БФЦ Југоисточна Европа је јединствени програм у овом региону који локалним самоуправама нуди смернице за унапређење квалитета услуга и информација за постојећу привреду и потенцијалне улагаче, који на основу БФЦ критеријума могу да мере локалне услове пословања у пет земаља.