Почетна > Србија
Србија

Орлић: Запад тражи да се прилагодимо реалном стању на терену

Председник Народне скупштине Владимир Орлић изјавио је данас да запад када је реч о решењу за Косово и Метохију хоће да се Србија прилагоди ономе што они сматрају да је реалност на терену и додао да из порука и поступака великих сила наша земља схвата да мора сама да се бори како би сачувала своје националне интересе.
орлић
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Орлић је за ТВ Прва истакао да се државно руководство Србије свакога дана, у јако тешким условима и уз свакодневне притиске, бори да сачува мир и стабилност, али и српски народ и његов опстанак на Космету и оценио да је сваки дана када се успе у томе, злата вредан.

Додаје да траже и да не инсистирамо тако чврсто на одбрани својих националних интереса јер то њима прави проблеме на оном нивоу који им је најважнији, а то је да не дође до још неког сукоба на тлу Европе.

Како каже, Европа стоји на становишту да због рата у Украјини мора да чува мир и зато врше притисак на Србију, а ћуте на оно што раде привремене приштинске институције и Аљбин Курти.

„Ти велики више и не покушавају да образложе своје ставове и поступке“, казао је Орлић.

Наводи и да им је руски председник Владимир Путин отворено и јасно рекао да су направили преседан на Косову и да ће сада он то урадити са Донбасом и Кримом и оцењује да то опет „пуца по нашим леђима“.

„И једни и други када извлаче тешку артиљерију, то иде преко наших леђа и ми стално испадамо нека колатерална штета“, додаје.

Ипак, како наводи, ми смо успели у оваквим условима, који су већ дуго такви, да водимо доследно и истрајно нашу политику.

„Србија је једина земља која води рачуна о принципа у међународном праву“, истиче.

Орлић оцењује да данас нико не може да каже шта ће се десити сутра када је реч о ситуацији у вези Косова и Метохије поготову што, како каже, у Приштини се не понашају рационално и не испуњавају ни оно на шта су се обавезали.

„Покушавају и да протерају наш народ, али ми ћемо до краја да инсистирамо на решењу које значи мир и то не значи слабост, већ одговорност према свима. Уз наш народ ћемо да стојимо и сачувамо га и нећемо дозволити да нам народ угрозе. Уколико нам угрозе народ, у том случају ће Србија да победи и зато и у тешким условима успевамо да дођемо до неких ствари. Важно је што смо релаксирали ситуацију везану за лична документа“, навео је председник Скупштине.

Како каже, то што из САД упућују додатне количине наоружања земљама у окружењу и како они кажу Косову као помоћ за одбрану од руске агресије, а Србију једину изостављају, показује да морамо сами да водимо рачуна о себи.

„То је и увертира за неки нови корак, неки нови захтев за оно што радимо и опет ће вам рећи да Србија не треба да води рачуна о себи, да ће јој помоћи, али не, ми смо разумели да морамо да водимо рачуна сами о себи и својим позицијама, јер ако чекамо друге нема од тога ништа“, казао је.

Говорећи о заказаној посебној седници Скупштине Србије о Косову и Метохији, председник парламента каже да ће бити присутан председник Александар Вучић који ће и посланике, али и грађане обавестити о тренутном стању, изазовима који су пред нама, али и о ономе што је до сада успело да се уради за српски народ на КиМ.

Орлић не очекује да ће на тој седници доћи до јединственог става свих посланика Народне скупштине и додаје да је реално да та седница траје два дана, односно у уторак и среду.

Vučić: Ponovo smo postali kolateralna šteta sukoba velikih

Преузмите андроид апликацију.