Почетна > Србија
Србија

Орлић: Српски народ на КиМ се суочава са терором

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић информисао је данас министра спољних послова Републике Малдиви Абдула Шахида о терору са којим се суочава српски народ на КиМ и нагласио да Србија остаје посвећена политици мира и стабилности, саопштено је из парламента.
Фото: Танјуг/Народна скупштина Србије

Наводи се да је Орлић током разговора са званичником са Малдива скренуо пажњу на то да је Србија упозоравала да флагрантно кршење међународног јавног права, рушење вредности на којима почивају УН и непоштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије на КиМ представљају опасан преседан.

„Данас се види да смо били у праву. Српски народ на КиМ се налази у тешкој ситуацији и има подршку свих институција наше државе. Уз Србе на КиМ стоје председник Србије Александар Вучић, наша Народна скупштина и Влада Србије. Осим најтежих претњи по имонивину Срба на КиМ, током претходних двадесет година забалежено је и близу 10.000 физичких напада на Србе који су били етнички мотивисани“, поручио је председник Народне скупштине.

Додаје се да су Орлић и Шахид констатовали како постоји простор за унапређење сарадње двеју земаља у области образовања, економије, првенствено кроз повећање спољнотрговинске размене, као и у сектору туризма.

Изражена је спремност за успостављање парламентарне сарадње, посебно кроз рад Посланичке групе пријатељства која ће, како је најавио Орлић, бити формирана у актуелном сазиву Народне скупштине Србије.

Министар Шахид је поздравио ову одлуку, истичући да ће она допринети даљем јачању односа двеју земаља, наводи се у саопштењу.

Vučić sa vladom, ambasadorima, SPC o situaciji na Kosovu i Metohiji

Преузмите андроид апликацију.