Početna > Život i stil
Život i stil

Organizacija frižidera: Najveća greška koju pravimo i kako najbolje čuvati namirnice

Frižider nije samo kutija u kojoj hladimo hranu.
Foto: Pixabay/mohamed_hassan

Reč je o uređaju koji obezbeđuje sve što je potrebno da se proizvodi koji se u njemu čuvaju na optimalnom nivou, a kako bi se što duže očuvao kvalitet i svežina namirnica, dobro je znati koje namirnice najbolje odgovaraju određenom mestu u frižideru.

Takođe je važno pravilno skladištiti hranu kako bi se smanjio rizik od kontaminacije, a neprijatni mirisi su samo deo problema jer postoji rizik od buđi i širenja ako se hrana ne skladišti pravilno.

Održavanje hrane na optimalnoj temperaturi ispod 4 stepena pomoći će da vaša hrana duže ostane bezbednija. U nastavku pročitajte još nekoliko saveta kojih se treba pridržavati.

Opšte smernice

Jedna od najvećih grešaka koju mnogi prave je preopterećenje frižidera. Naime, previše hrane blokira protok vazduha, frižider radi jače i na kraju neki njegovi delovi ostaju topliji od drugih. Ako malo pazite na pravilno postavljanje namirnica, moguće je održati dobar protok vazduha i ujednačenu temperaturu. Da biste to osigurali, nemojte stavljati hranu duž zadnje strane ili sa strane kako bi vazduh mogao da struji između delova frižidera. Uvek ostavite bar malo prostora. Takođe, kada se zaprlja, očistite frižider, a jednom u tri meseca obavite kompletno čišćenje tako što ćete ukloniti sve fioke i police i očistiti ih toplom vodom i deterdžentom.

Da biste zadržali svež miris u frižideru, možete staviti otvorenu kutiju sode bikarbone na drugu ili treću policu.

Napišite datum stavljanja na kutiju i menjajte ga svakih jedan do tri meseca. Pregrade U tipičnom frižideru postoji nekoliko pregrada, a razumevanje načina na koji se reguliše temperatura u svakom od njih će vam olakšati pronalaženje pravog mesta za čuvanje namirnica.

Glavni odeljak

Glavni odeljak je mesto gde se čuva većina hrane i obično ima nekoliko polica. Čuvajte sirovo meso, suvo meso i ribu na donjim policama (čuvajte ih u zamrzivaču ako ih nećete brzo koristiti). Tu držite i mleko i jaja jer je u ovom delu temperatura obično najniža. Greška koju mnogi prave je skladištenje jaja i mleka na vratima frižidera. Pokušajte da se oslobodite ovih navika.

Ostaci hrane i gotova jela mogu se čuvati na gornjim policama, koje takođe imaju konstantnu temperaturu.
  • Obavezno čuvajte ostatke u posudama sa poklopcima kako biste sprečili širenje mirisa.
  • Mlečni proizvodi kao što su jogurt i sir takođe mogu biti na gornjim policama.
  • Držite stvari na vratima koje se ne kvare tako lako kao voda, sokovi i druga hrana koja ima prirodne konzervanse poput začina i džemova.
  • Ne stavljajte u vrata hranu koja je kvarljiva kao mleko, jer je temperatura na vratima često nestabilna.
  • Fioke su mesto za skladištenje voća i povrća. Ono što je dobro izbegavati je skladištenje mesa sa voćem i povrćem jer se povećava rizik od unakrsne kontaminacije
  • Držite sirovu i kuvanu hranu što je više moguće odvojeno da biste izbegli kontaminaciju oprezno sa mesom
  • Redovno čistite frižider
  • Nakon otvaranja tegle (npr. džemove) čuvati u frižideru
  • Ne stavljajte toplu hranu u frižider.

Tri vrste namirnica koje treba da jedete svaki dan ako želite da smršate

Preuzmite android aplikaciju.