Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Организација фрижидера: Највећа грешка коју правимо и како најбоље чувати намирнице

Фрижидер није само кутија у којој хладимо храну.
Фото: Pixabay/mohamed_hassan

Реч је о уређају који обезбеђује све што је потребно да се производи који се у њему чувају на оптималном нивоу, а како би се што дуже очувао квалитет и свежина намирница, добро је знати које намирнице најбоље одговарају одређеном месту у фрижидеру.

Такође је важно правилно складиштити храну како би се смањио ризик од контаминације, а непријатни мириси су само део проблема јер постоји ризик од буђи и ширења ако се храна не складишти правилно.

Одржавање хране на оптималној температури испод 4 степена помоћи ће да ваша храна дуже остане безбеднија. У наставку прочитајте још неколико савета којих се треба придржавати.

Опште смернице

Једна од највећих грешака коју многи праве је преоптерећење фрижидера. Наиме, превише хране блокира проток ваздуха, фрижидер ради јаче и на крају неки његови делови остају топлији од других. Ако мало пазите на правилно постављање намирница, могуће је одржати добар проток ваздуха и уједначену температуру. Да бисте то осигурали, немојте стављати храну дуж задње стране или са стране како би ваздух могао да струји између делова фрижидера. Увек оставите бар мало простора. Такође, када се запрља, очистите фрижидер, а једном у три месеца обавите комплетно чишћење тако што ћете уклонити све фиоке и полице и очистити их топлом водом и детерџентом.

Да бисте задржали свеж мирис у фрижидеру, можете ставити отворену кутију соде бикарбоне на другу или трећу полицу.

Напишите датум стављања на кутију и мењајте га сваких један до три месеца. Преграде У типичном фрижидеру постоји неколико преграда, а разумевање начина на који се регулише температура у сваком од њих ће вам олакшати проналажење правог места за чување намирница.

Главни одељак

Главни одељак је место где се чува већина хране и обично има неколико полица. Чувајте сирово месо, суво месо и рибу на доњим полицама (чувајте их у замрзивачу ако их нећете брзо користити). Ту држите и млеко и јаја јер је у овом делу температура обично најнижа. Грешка коју многи праве је складиштење јаја и млека на вратима фрижидера. Покушајте да се ослободите ових навика.

Остаци хране и готова јела могу се чувати на горњим полицама, које такође имају константну температуру.
  • Обавезно чувајте остатке у посудама са поклопцима како бисте спречили ширење мириса.
  • Млечни производи као што су јогурт и сир такође могу бити на горњим полицама.
  • Држите ствари на вратима које се не кваре тако лако као вода, сокови и друга храна која има природне конзервансе попут зачина и џемова.
  • Не стављајте у врата храну која је кварљива као млеко, јер је температура на вратима често нестабилна.
  • Фиоке су место за складиштење воћа и поврћа. Оно што је добро избегавати је складиштење меса са воћем и поврћем јер се повећава ризик од унакрсне контаминације
  • Држите сирову и кувану храну што је више могуће одвојено да бисте избегли контаминацију опрезно са месом
  • Редовно чистите фрижидер
  • Након отварања тегле (нпр. џемове) чувати у фрижидеру
  • Не стављајте топлу храну у фрижидер.

Tri vrste namirnica koje treba da jedete svaki dan ako želite da smršate

Преузмите андроид апликацију.