Почетна > Србија
Србија

Орбовић: Износ минималца у 2024. биће саопштен 7. септембра, на седници СЕС

Тачан износ минималца, односно за колико ће од јануара наредне године бити повећана минимална месечна зарада у Србији, знаће се 7. септембра, потврдио је данас Танјугу председник Савеза самосталних синдиката Србије (С С С С) Љубисав Орбовић.
Фото: Танјуг

Како је казао, у среду је одржан састанак колегијума Социјално-економског савета (СЕС) на којем су присуствовали представници министарства за рад и финансија, где је договорен само датум када ће бити одржан састанак СЕС-а , а то је 7. септембра у 10 часова.

Додаје да би тада требало да буде донета коначна одлука о повећању минималца.

„Колегијум СЕС-а не доноси никакве одлуке нити има ингеренција за то. Сам Колегијум нема овлашћења за преговоре о минималној заради, јер то раде преговарачки тимови синдиката, Владе Србије и послодаваца. Ништа се није јуче одлучивало, нити је постигнут било који договор о минималној заради“, казао је Орбовић.

Он је нагласио да синдикат и даље остаје при својим захтевима када је реч о повећању минималне зараде.

„Влада и Министарство финасија нису показали да су спремни за било коју другу промену, док су послодавци мање више у овом случају неутрални“, нагласио је он и подсетио да по Закону о раду одлука о минималној заради за наредну годину треба да се донесе до 15. септембра.

Министар финансија Србије Синиша Мали објавио је јуче на Фејсбуку да ће почетком септембра бити познат тачан износ минималне зараде и да ће то „свакако бити највеће процентуално повећање у историји“.

“Важно је да то повећање буде балансирано, како бисмо одржали пуну запосленост. Захваљујем се послодавцима и синдикатима на конструктивном дијалогу“, објавио је он.

Минимална зарада у Србији ове године повећана за 14,3 одсто и она тренутно износи око 40.000 динара.

Министарство финансија предложило да се минималац у наредној години повећа за 17,8 одсто, на 47.154 динара, а представници синдиката на 52.000, колико кошта и минимална потрошачка корпа. Истовремено је влада представницима послодаваца понудила да се неопорезовани део зараде повећа са 21.700 на 25.000 динара.

Unapređenja platforma Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu

Преузмите андроид апликацију.