Почетна > Свет
Свет

Орбан: Неприхватљива и нечувена одлука Европског суда правде да казни Мађарску

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да је данашња одлука Европског суда правде да казни Мађарску у износу од 200 милиона евра и додатних милион евра дневно због политике миграција нечувена и неприхватљива.
Фото: Танјуг/AP/Virginia Mayo

Орбан тврди у објави на платформи X да је Мађарска кажњена због, како је навео, одбране граница ЕУ.

„Изгледа да су илегални мигранти важнији бриселским бирократама од европских грађана“, навео је Орбан.

Мађарска ће морати да плати казну у износу од 200 милиона евра због неспровођења промена у својој политици поступања према мигрантима и тражиоцима азила, саопштио је данас највиши суд ЕУ, Европски суд правде.

Суд је навео да ће Мађарска, која је раније одбила да изврши судску пресуду из 2020. године, такође морати да плаћа казну од милион евра дневно док у потпуности не примени предвиђене мере, пренео је Ројтерс.

Суд ЕУ истиче да Мађарска није предузела мере да би се ускладила са пресудом из 2020. године у вези са правима подносилаца захтева за међународну заштиту да остану у Мађарској до коначне одлуке о њиховој жалби против одбијања њихове пријаве, као и протеривања држављана трец́их земаља који илегално бораве у тој држави.

Мађарска влада је раније тврдила да је пресуда из 2020. године спорна јер је већ затворила тзв транзитне зоне и пооштрила правила која забрањују будућа подношења захтева за азил.

Европска комисија (ЕК) поднела је другу пријаву против Мађарске суду ЕУ почетком 2022. године, наводећи да Мађарска није предузела све неопходне мере да би поступила у складу са пресудом из 2020. године.

Sud EU naložio Mađarskoj da plati kaznu od 200 miliona evra zbog migrantske politike

Преузмите андроид апликацију.