Почетна > Свет
Свет

Суд ЕУ наложио Мађарској да плати казну од 200 милиона евра због мигрантске политике

Мађарска ће морати да плати казну у износу од 200 милиона евра због неспровођења промена у својој политици поступања према мигрантима и тражиоцима азила, саопштио је данас највиши суд ЕУ, Европски суд правде.
Фото: Pexels/EKATERINA BOLOVTSOVA

Суд је навео да ће Мађарска, која је раније одбила да изврши судску пресуду из 2020. године, такође морати да плаћа казну од милион евра дневно док у потпуности не примени предвиђене мере, пренео је Ројтерс.

Суд ЕУ истиче да Мађарска није предузела мере да би се ускладила са пресудом из 2020. године у вези са правима подносилаца захтева за међународну заштиту да остану у Мађарској до коначне одлуке о њиховој жалби против одбијања њихове пријаве, као и протеривања држављана трећих земаља који у тој држави илегално бораве.

„Тај пропуст, који се састоји у намерном избегавању примене заједничке политике ЕУ у целини, чин је без преседана и представља изузетно озбиљно кршење закона ЕУ“, наводи се у данашњој судској пресуди.

Мађарска влада је раније тврдила да је пресуда из 2020. године спорна јер је већ затворила тзв. транзитне зоне и пооштрила правила која забрањују будућа подношења захтева за азил.

Према садашњем мађарском законодавству, мигранти могу само да поднесу захтеве за азил ван граница Мађарске у њеним амбасадама у суседној Србији или Украјини.

Орбан је рекао 2021. да ће Мађарска одржавати постојећи режим према азилантима и после пресуде суда ЕУ из 2020. године.

Европска комисија (ЕК) поднела је другу пријаву против Мађарске суду ЕУ почетком 2022. године, наводећи да Мађарска није предузела све неопходне мере да би поступила у складу са пресудом из 2020. године.

Peking se protivi planu EU da uvede privremene carine na uvoz kineskih električnih vozila

Преузмите андроид апликацију.