Почетна > Свет
Свет

Орбан: Мађарска 2022. ушла у “доба опасности“, неко у Бриселу „забрљао“

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да ће 2022. бити упамћена као година у којој је та земља ушла у “доба опасности“ и додао да је њен одговор на то био проактиван.
Фото Танјуг/AP/Petr David Josek

Он је навео како су након пандемије, рата у Украјини и енергетске кризе, Мађарску погодиле и санкције ЕУ према Русији и тако створиле велику инфлацију, али да је власт реаговала на проактиван начин, преноси мађарска новинска агенција МТИ.

Коментаришући санкције које је ЕУ увела Мађарској, Орбан је за радио ‘Кошут’ рекао да би “неко у Бриселу“ коначно требало да призна да је “забрљао“, и додао да није било санкција цене ергената би нагло пале и инфлација би била преполовљена, али да нема назнака да ће до тога доћи, јер само Француска и Немачка могу да утичу на ЕУ да донесе такву одлуку.

Мађарски премијер је оценио да су грађани Европе жртве пропале политике санкција и рата у Украјини, и додао да је Европа највећи губитник сукоба у Украјини у економском погледу.

Орбан је рекао да су финансијске резерве “на рекордно високом нивоу“, и додао да “не само да је немогуће сабити Мађарску у ћошак, већ да ће и без резерви Мађарска успети“.

Он је навео да је примарни политички задатак изградња економског система у којем ће “свако моћи да пронађе посао“, преноси МТИ.

“За сада имамо успеха, јер милион људи више има посао у односу на 2010. годину“, рекао је Орбан и додао да је “упркос томе што је 2022. била ‘доба опасности’, у њој забележене највише цифре запослености икада, а цифре ће бити још веће 2023“.

Орбан је као важне приоритете навео и смањење инфлације „на једноцифрен број“ до краја године и одржавање економског раста, преноси МТИ.

Пронађен документ: Болсонаро хтео да мења изборне резултате

Преузмите андроид апликацију.