Почетна > Свет
Свет

Оптужени за убиство председника Хаитија пред судом у САД

Амерички званичници су саопштили да су четворица главних осумњичених за убиство председника Хаитија Жовенела Моиза, у јулу 2021. године, пребачена са Хаитија у САД, где је против њих подигнута оптужница.
Фото: танјугAP/Odelyn Joseph

Оптужени ће се данас појавити пред Федералним судом у Мајамију, преноси АП.

Герман Ривиера Гарсија, Џејмс Солаж и Џозеф Винсент су између осталог оптужени за ковање завере да се почини убиство ван граница САД и за материјалну подршку кривичном делу које је резултирало смрћу, саопштило је Министарство правде САД.

Четврти осумњичени Кристијан Емануел Санон, оптужен је за ковање завере да се роба нелегално извезе из САД и за саопштавање лажних информација о извозу робе.

Истрага овог озбиљног злочина се на Хаитију није померила са мртве тачке.

Прошле године је на Хаитију именован већ пети судија задужен за овај случај, након што су претходна четворица судија била разрешена дужности или дала оставку из личних разлога.

Један од хаитских судија је изјавио за АП да га је његова породица молила да не преузима овај случај због тога што се боје за његов живот.

Председник Жовенел Моиз је убијен у свом дому близу престонице Хаитија Порт-О-Принса, када је на њега испаљено 12 метака, а његова жена Мартина је том приликом рањена.

Хаити је после убиства председника Моиза запљуснуо талас насиља криминалних банди који већ деценијама није виђен у овој земљи.

Britanski sindikati najavljuju pola miliona učesnika današnjeg štrajka

Преузмите андроид апликацију.