Почетна > Свет
Свет

Британски синдикати најављују пола милиона учесника данашњег штрајка

Британски синдикати очекују пола милиона учесника у данашњем штрајку наставника, запослених у железници, радника јавне управе, предавача на универзитетима, који, како оцењују медији, није забележен у последњој деценији у Великој Британији.
Фото: Танјуг/Aaron Chown/PA via AP

Дан уочи 100 дана конзервативне владе Ришија Сунака, синдикална федерација ТУЦ најављује „највећи штрајк од 2011“.

Очекују се велики поремећаји у саобраћају и изостанак у школама наставника који учествују у штрајку, али ће се последице осетити у функционисању целе привреде пошто ће велики број Британаца, и оних који неће учествовати у обустави рада, бити приморани да остану код куће јер неће моћи да дођу до својих радних места или ће морати да чувају школску децу која губе наставу, преноси Монд.

Фото: Танјуг/Peter Clifton/PA via AP

Штрајкују и службе за имиграцију, што ће се одразити и на путнике који су у транзиту на британским аеродромима.

Премијер Сунак рекао је у понедељак да би раст плата – главни захтев штрајкача, утицао на додатни раст инфлације и деградацију јавних финансија већ угрожених пандемијом и енергетском кризом.

Око 23.000 школа, односно око 300.000 наставника, биће обухваћено данашњим штрајком првог од најављених седам дана обуставе рада коју је најавио синдикат просветних радника НЕУ.

Штрајкачи из различитих сектора првенствено траже повишицу плате која би покрила раст инфлације, која је достигла 10,5 одсто, али се њихови захтеви односе и на услове рада, одласка у пензију и владин план да ограничи право на штрајк.

Fajnenšl tajms: Neće biti brzog puta za članstvo Ukrajine u EU

Преузмите андроид апликацију.