Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Оперетске приче затвориле Позорницу под звездама

Десетоминутним стајаћим овацијама Новосађана, вином, црвеним тепихом и балом поводом Оперетских прича на задату тему Опере Српског народног позоришта затворено је месец дана Позорнице под звездама на крову ТЦ Променада.
Фото: СНП/Владимир Величковић

„Оперски опус пун је великих прича о љубави, пријатељству и храбрости која је постојала у доба највећих невоља. Из тог разлога, ми у Опери Српског народног позоришта верујемо да нас покрећу приче. Тачно тако – причама које покрећу – отворили смо 160. сезону концертом на платоу испред Позоришта, а сада је тачно тако, опет под ведрим небом, и затварамо. Добродошли на Оперетске приче на задату тему“, речено је на почетку догађаја и увертира из оперете Књегиње чардаша је могла да почне.

Шест концерата у само месец дана

Синоћ је на крову ТЦ Променада одржан шести концерт у само месец дана. Оперетским причама на задату тему претходиле су четири узбудљиве позоришне недеље на отвореном.

Фото: СНП/Владимир Величковић

Од дечије недеље и опера за децу Чаробна фрула, преко рок недеље са представом „Ко је убио Џенис Џоплин“ и „Рок опером“, затим филмске недеље и концертом Звиждук у 8, све до оперске недеље и два концерта за оперску публику.

Фото: СНП/Владимир Величковић

„Нас уметнике, покреће пуна сала и енергија публике, и то нам је највише и недостајало последњих годину и по дана. Онај секунд паузе пре громогласног аплауза на крају је оно за шта ми уметници живимо и тежили смо томе да се вратимо. Чињеница да се на сваком концерту тражила и карта више говори нам да је и публика била гладна нашег програма пођеднако колико и ми“, каже маестро Микица Јевтић, диригент Опере Српског народног позоришта.

Реализација репертоара резултат сарадње СНП и ТЦ Променада.

Програм у оквиру редовног репертоара Позоришта, али на отвореном није се десио случајно, објашњавају у тој институцији. Реализација репертоара заправо је резултат сарадње коју та институција има са ТЦ Променада.

„Позорница под звездама је заправо наш залог за будућност. Ви, као културна институција, имате обавезу да едукујете и градите стално нову и младу публику. То је задатак који већина институција код нас заборавља.

Фото: СНП/Владимир Величковић

Тржни центри су окупљалишта пре свега младих људи, стога и не треба да чуди да управо у њима препознајемо партнере,“ објашњава директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

„У врло јасној жељи и намери да на најквалитетнији начин подржимо све значајне градске манифестације, родила се и ова сарадња – и сада већ, можемо рећи традиционално, другу годину за редом – нашим суграђанима познати репертоар постављамо на изузетно атрактивну локацију, а то је кров „Променаде“, који у будућности свакако видимо као један од најбољих простора за организације оваквих и сличних догађаја.

Што се нас тиче, ова сарадња је тек почела, сигурни смо да ћемо је на обострано задовољство наставити и у будуће, и сигурни смо да смо заједничким снагама и заједничком енергијом створили нову омиљену културну дестинацију свих грађана Новог Сада и Војводине“, закључује менаџер ТЦ Променада, Борис Стевовић.

До краја сезоне публику очекује још један спектакуларан концерт

Када је о Српском народном позоришту реч, до краја сезоне публику очекује још један спектакуларан концерт. Наиме, управо ће Оркестар Опере Српског народног позоришта наступити на Ташмајдану, где ће уз највећу оперску диву данашњице, Елину Гаранчу, 4. јула извести концертну верзију опере „Кармен“ композитора Жоржа Бизеа.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.