Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

„Олуја“ премијерно у Новом Саду – утисци гледалаца (ВИДЕО)

Синоћ је у новосадском биоскопу „Arena Cineplexx“ одржана премијера филма „Олуја“ на којој је присуствовала и глумачка екипа овог драмског дела.

Филм је дан раније емитован и у Београду, а ни на јучерашњој премијери у Новом Саду нико није остао равнодушан.

„Мени се допада…Све је јако тужно, ја се тога сећам, тог времена“, рекла нам је једна гледатељка након филма.

„Филм је предиван, оставио је јако велике емоције, цео филм сам преплакала. Немам речи, одушевљена сам“, један је од утисака, а могло се чути и „То смо и преживели“.

Утиске публике која је присуствовала премијерном емитовању филма можете погледати у нашем видеу изнад.

Режисер Милош Радуновић до приче за филм дошао је разговарајући са око 30 људи који преживели трагедију „Олује“.

Реч је о филму који уз анти-ратну поруку прича причу обичног човека – Илије, чији је једини циљ да преживи и сачува своју породицу.

„Олуја“ је назив за политичко-војну акцију Хрватске усмерену ка цивилном становништву српског порекла. Етничко чишћење српске крајине и вековних огњишта српског народа резултирало је протеривањем 250.000 Срба, док је убијено више од 2.000 људи.

Српско становништво тада се, 1995. године, без икаквих гаранција у непрегледној колони од више од 200.000 људи упутило у Србију, поневши са собом само шта је било најпотребније. Многи од њих свој дом су нашли и у Новом Саду.

У питању је највеће етничко чишћење у Европи још од Другог светског рата.

Све то приказано је у филму Милоша Радуновића, кроз причу једног обичног српског домаћина погођеног овим злочином.

Улогу Илије тумачи Јово Максић. У жељи да спречи даље нападе на село, где је замало остао без сина Петра, Илија формира диверзантску јединицу са циљем да уништи непријатељско гнездо одакле се село напада.

У тој битци за опстанак, наши јунаци воде и своје личне битке, а њихове породице бивају приморане да напусте своје домове и потраже спас у непрегледној колони која креће ка матици, ка Србији…

Остале улоге тумаче Златан Видовић, Марија Пикић, Новак Билбија, Давор Јањић, Славко Лабовић и Иван Вујић.

Овај филм доступан је у биоскопу „Arena Cineplex“ и „Cineplexx Promenada“ и у наредним данима, а термине пројекција и цене улазница можете погледати на сајту биоскопа.


Priča o Nikolajevskoj crkvi, najmanjoj crkvi u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.