Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ољуштите печене паприке за минут: Трик који ће олакшати припрему ајвара

Савршен трик који ће вам олакшати чишћење паприка.
Фото: Unsplash/Vitolda Klein

Постоји супер трик за лакше љуштења паприка за ајвар. Ако желите да ољупите паприке које печете, ставите их у кесу и завежите.

Оставите да одстоји неко време, љуспе ће саме да се одвајају и брже ће ићи.

Испод је рецепт српског ајвара који је деценијама стар, преноси се с генерације у генерацију и свима успева!

Састојци:

10 килограма црвене паприке, 3 велика патлиџана, 5 децилитра уља, со по жељи и 1 велика кашика шећера.

Припрема:

Паприке пеците у лонцу или у рерни. Одмах након печења ставите их у пластичне кесе на неколико минута да омекшају и олакшају љуштење.

Кад се мало охлади, сваку паприку ољуштите и попаприте, ставите у велику цедиљку или мрежасту врећу коју ћете закачити да се паприке исцеде (најмање 3 сата).

Пеците патлиџане баш као и паприке, па их кратко чувајте у врећицама, а затим ољуштиите и оставите да се исцеде.

Оцеђене сецкане паприке и патлиџане ручном машином самељите, а затим их пребаците у велику посуду и ставите на тихој ватри.

Начин припреме:

Током кувања непрестано мешајте и постепено додајте 1 децилитер уља сваких 20 минута. Стално мешајте, јер уље не би требало да изађе на површину.

Најлакши начин да проверите да ли је ајвар спреман је ако пређете дрвеном кашиком на дну лонца, након чега би требало да се направи путања од кашике, односно требало би да видите дно лонца.

На крају, тј. у последњих 20 минута кувања, додајте со и шећер. У међувремену, док правите ајвар, требате припремити тегле. Загрејте их на 50 степени и сипите ајвар док је још топао.

На сваку напуњену теглу ставите мало уља и прекријте поклопцем, а затим их оставите у кутији и покријте крпом.

5 namirnica koje mogu da pomognu protiv upalnih procesa u telu: Jednu svi mnogo vole

Преузмите андроид апликацију.