Почетна > Србија
Србија

Око 40.000 нових квадратних метара за научно-технолошке паркове у Србији

Министарство за јавна улагања Владе Србије објавило је тендер за изградњу и проширење научно – технолошких паркова (НТП) у Крушевцу, Нишу и Чачку, а укупна вредност улагања износи 70 милиона евра за око 40.000 нових квадратних метара.
FOTO TANJUG/ NTP NIŠ

У новим објектима радиће више од 1.600 инжењера, а директори НТП у овим градовима рекли су Танјугу да ће ове инвестиције допринети бржем развоју иновационе делатности, ИТ сектора и технолошког предузетништва, као и отварању нових радних места.

У Влади Србије потписан је, у јуну, Уговор о зајму и Уговор о пројекту између Владе Србије и ЕБРД, којим је обезбеђена вредност од 80 милиона евра, од које ће 70 милиона бити опредељено за изградњу научно-технолошких паркова у Чачку, Нишу и Крушевцу, а осталих 10 милиона за изградњу БИО 4 кампуса у Београду.

Вршилац дужности директора НТП Чачак Мирко Пешић рекао је за Танјуг да овај град више година ради на развоју својих капацитета и тежи ка томе да буде носилац иновационе делатности у региону.

„По први пут ми сада можемо да правимо нови објекат од темеља и проширимо наше пословне капацитете. Тако стварамо услове да се повећа број компанија које ће радити у саставу НТП, и да ми можемо да будемо носилац иновационе делатности на подручју Шумадије и западне Србије“, рекао је Пешић.

НТП Чачак је од 2020. године добио изузетне пословне капацитете, када је држава инвестирала у 5.700 квадратних метара пословног простора, нагласио је Пешић и додао да су са таквим пословним капацитетима подржали више од 40 компанија у протекле три године.

„Тренутно имамо 24 компаније које се развијају у саставу НТП Чачак, поред тога у протеклих нешто више од годину дана остварили смо одличну сарадњу са регионалним иновативним стартап центрима. Са некима смо реализовали одличне пројекте и остварили добре резултате. Планираном изградњом нових више од 12.000 квадрата пословног простора у наредне две године, са садашњих 6.000 квадратних метара, ми ћемо утростручити наше капацитете и представљати један значајан део иновационе инфраструктуре“, рекао је Пешић.

Нова зграда ће испуњавати параметре енергетске ефиаксности, додао је он, са соларним панелима на крову и простором са елементима „смарт“ инсталација.

„Изградњом нових капацитета моћи ћемо да очекујемо нових 50 компанија које ће се развијати у оквиру НТП Чачак“, рекао је Пешић.

Нова зграда НТП у Чачку простираће се на око 12.700 квадратних метара, на локацији Цер и имаће 6.000 квадратних метара пословног простора, у којем ће пословати више од 30 фирми.

Први Регионални индустријско-технолошки парк биће изграђен у Крушевцу почетком наредне године, а како је Танјугу рекла директорка Бизнис инкубатора Мартина Манојловић, који је иницијатор овог пројекта, НТП ће омогућити одличне услове свим будућим привредницима у Расинском округу који имају иновативне пословне идеје.

„Ми на овом пројекту радимо од 2020. године. У сарадњи са Министарством за иновације и технолошки развој на челу са министарском Јеленом Беговић урадили смо опсежну анализу тржишта и елаборат. Бизнис инкубатор у Крушевцу постоји од 2008.године и кроз ову зграду прошло је више од 120 фирми које су наставиле да послују као успешне компаније. Ми овде више немамо довољно простора за све заинтересоване будуће предузетнике и већ имамо листу чекања“, рекла је Манојловићева.

У оквиру индустријско-технолошког парка биће 39 канцеларија за више од 200 корисника, као и модуларне хале, истакла је Манојловићева и додала да су анализом тржишта дошли до закључка да Крушевац нема адекватан сајамски простор тако да је овим пројектом и то обухвћено.

Изградња Регионалнг индустријско-технолошког парка у Крушевцу, који ће се простирати на површини од 10.000 квадрата у индустријској зони, требало би да почне у јануару 2024.године, а отварање је планирано 2026. године и инвестиција је вредна око шест милиона евра.

У Крушевцу НТП ће бити смештен на локацији бивше управне зграде Хемијске индустрије „Жупа“ у Дедини и заузеће површину од 1,6 хектара, на којој ће се налазити главна зграда, конференцијске сале и 39 пословних модула намењених за рад технолошко и истраживачки оријентисаних компанија за више од 200 корисника.

У другом делу је планирано 14 производних модула од по 280 метара квадратних, а укупна површина хала је око 4.000 метара квадратних.

Директор НТП Ниш Милан Ранђеловић објаснио је да је реч о делимичној реконструкцији постојећег објекта, односно унапређењу функционалности, али пре свега на изградњи додатне ламеле која ће бити саствани део и чиниће јединствен комплекс са постојећим објектом.

Научно-технолосшки парк Ниш очекује нових око 18.000 квадрата.

„Заједно са постојећим за две године ћемо имати комплекс од преко 30.000 квадратних метара намењених фирмама, лабораторијским капацитетима, иноваторима који у Нишу развијају нове производе, услуге и којима ћемо ми заједно са читавом и академском заједницом и другим актерима из нашег еко-система пружати подршку да се брже развијају“, рекао је Ранђеловић за Тањуг.

Истиче да тренутно у парку послује више од 40 фирми и ради 500 углавном младих високообразованих људи, а изградњом новог објеката створиће се услови за додатних 700 до 1.000 људи.

„Тежићемо томе да се приближимо да у завршеном објекту имамо негде 1.500 људи и 60, 70 компанија, зависно од њихове величине“, рекао је Ранђеловић.

Када је реч о програмским садржајима, додаје, углавном су у питању компаније из области информационих технологија, а имају и доста истраживача из области биотехнологија.
„Имамо неколико факултета који раде у области енергетске ефикасности, зелене економије. Покушаћемо да тему иновација и иновативног предузетништва раширимо и мотивишемо што више и предузетнички оријентисаних људи, али и истраживача из различитих научно – истраживачких организација из Ниша и региона да постану део парка и крену у технолошко предузетништво“, најавио је Ранђеловић.

Посебно је истакао да ће покушати да окупе ресурсе и привуку развојне центре из сајбер безбедности користећи и најбоља позитивна искуства из Израела.

„Покушаћемо да се укључимо и у најновије трендове везане за аутономна возила и најновије технологије у области аутомобилске индустрије и мобилности. Све то не бисмо могли да радимо без нових капацитета“, рекао је Ранђеловић.

Циљ је, додаје, да са новим ресурсима, лабораторијским капацитетима покажу да Ниш, као некадашњи технолошки индустријски гигант у области електронске и машинске индустрије, и данас има капацитета.

Предрачунска вредност радова, рекао је он, износи око 22 милиона евра и осим изградње нових капацитета пројектом је обухваћена и реконструкција неких елемената и функција унутар постојећег објекта.

Нови објекат у Нишу биће изграђен у северозападном делу комплекса НТП Ниш, између вишенаменске ламеле Електронског факултета и ресторана Студентског центра.

Имаће приближно 9.500 метара квадратних намењених канцеларијском простору и између 900 и 1.000 квадратних метара предвиђених за лабораторијски простор.

Promovisanje klasične muzike za decu u svih 15 naselja opštine Pećinci

 

Преузмите андроид апликацију.