Почетна > Србија
Србија

Огромно интересовање послодаваца за програм „Моја прва плата“

На јавни позив у оквиру новог циклуса програма „Моја прва плата“ јавио се рекордан број послодаваца – њих око 6.000, а у понуди је 15.000 радних места, изјавила је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Она је данас у Бачкој Паланци обишла компанију „Нектар“, која учествује у програму „Моја прва плата“ од 2020. године, а која је, каже, одличан пример успешне примене тог програма.

Кисић је поручила да је циљ програма да се пружи прилика младима који су неправедно били запостављени претходних деценија.

„Управо на почетку радног века, када завршимо школовање, имамо највише воље и снаге за усавршавање и тада нам је потребна подршка државе“, рекла је Кисић.

Навела је да је у претходна два циклуса, више од 18.000 младих искористило своју шансу, а готово половина, после програма, добила је стални посао.

„На јавном позиву је никада више компанија, до сада 6.000. У понуди је 15.000 радних места. Зато позивам младе да се пријаве у октобру“, рекла је Кисић.

Директор Национална службе за запошљавање, која већ трећу годину оперативно спроводи програм, Зоран Мартиновић рекао је да је у првом циклусу 40 одсто младих нашло посао, убрзо након завршетка програма.

„Ово је један од атрактивнијих програма које нам је влада понудила, а летос је добио и међународно признање у Бриселу, у конкуренцији 23 земље Европе, као најиноватнији“, рекао је Мартиновић.

Директор правних и корпоративних послова у компанији „Нектар“ Вукашин Петковић указао је да се младима увек посвећује посебна пажња.

„Ове године подносимо пријаву за више од 20 позиција и надамо се да ће ти млади људи једног дана постати менаџери и директори у овој компанији. Значајно време смо посветили да створимо четири стручњака из програма “Моја прва плата“, које смо и стално запослили“, истакао је Петковић.

Једна од оних који су прошли праксу кроз „Моју прву плату“ и добили сталан посао у „Нектару“ је и Ивона Аврамовић, која, из сопственог искуства, препоручије свима да се пријаве, у нади да ће их њен пример подстаћи у томе.

„Ово је непроцењиво искуство. Током програма сам имала прилику да знања стечена током студија, применим у области људских ресурса. Програм ми је омогућио да дођем на позицију специјалисте за регрутацију кадрова“, испричала је Ивона и захвалила се ментору и тиму који су је, каже, девет месеци подржавали.

Рок за пријаву послодаваца за програм „Моја прва плата“ истиче у четвртак, а од 3. октобра почиње пријава младих који желе да стекну прво радно искуство, и трајаће до краја тог месеца.

Током новембра, кандидати ће се повезивати са послодавцима, а радна пракса ће почети у децембру.

Од ове године у програму могу да учествују и студенти завршних година факултета.

Месечна новчана надокнада повећана је за 15 одсто – младима средњег образовања, месечно ће се исплаћивати 25.000, а високо образованима 30.000 динара.

Осим тог износа, који исплаћује Национална служба за запошљавање, послодавци могу да исплате и додатни новац.

Плаћена пракса траје девет месеци.

Vučić od 15 časova na otvaranju Generalne debate UN

Преузмите андроид апликацију.