Почетна > Србија
Србија

Одржана радионица о улози здравственог система у превенцији насиља у породици

Радионица „Смањи ризик – повећај безбедност“, посвећена улози здравственог система у мултисекторској превенцији насиља у породици и смањењу злоупотребе ватреног оружја за насиље у породици, одржана је данас у Београду у организацији Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, уз подршку Уједињених нација, Програма за развој (УНДП).
Фото: БАТУТ

Координаторка за родно засновано насиље у Вишем јавном тужилаштву у Београду Горјана Мирчић Чалуковић, која је била један од предавача на овом скупу, истакла је важност укључивања здравствених установа и радника у рад група за координацију и сарадњу, саопштило је Више јавно тужилаштво у Београду.

„Здравствени радници су често прва, а понекад и једина институција којој се жртве обраћају услед последица различитих облика насиља. Због чега је посебно важно мотивисати их и подстаћи да у складу са Законом о спречавању насиља у породици надлежним органима пријаве свако своје сазнаје о насиљу“, нагласила је Мирчић Чалуковић.

Имајући у виду да су здравствене установе важан ресурс и да у сарадњи са њима полиција, тужилаштво, центри за социјални рад могу добити много корисних обавештења, циљ данашњег скупа, како се истиче, јесте управо унапређење сарадње кроз умрежавање и повезивање ових институција.

Фото: Pexels/Pixabay

Потреба да се представници/це здравствених установа укључе у рад група за координацију и сарадњу истакнута је у Базичном извештају Гревио комисије, као и у Стратегији за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици, док је Заштитник грађана у више наврата указивао на важност унапређивања сарадње у овом делу.

На скупу су поред Координаторке за родно засновано насиље, говорили, официр полиције Иван Радин, као и Весна Стефановић социјална радница из Института за здравствену заштиту мајке и детета „Др Весна Чупић“.

Радионици су присуствовали представници свих 17 домова здравља и шест основних јавних тужилаштава у Београду, представници Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, као и представница медицине рада из Ниша и психијатар у Дому yдравља у Крагујевцу, како би испратили јединствен пример добре праксе.

Ово је још један од видова унапређења мултисекторске сарадње и пут ка доследној имплементацији одредби Закона о спречавању насиља у породици кроз, укључивање здравствених установа у рад група за координацију и сарадњу када се за то укаже потреба.

Moravijecki: Najmanje 3,5 milijardi evra za finansiranje ukrajinskog naoružanja

Преузмите андроид апликацију.