Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Одржана манифестација „Чути и разумети“

Начелница Градске управе за социјалну и дечију заштиту Лидија Томаш присуствовала је манифестацији „Чути и разумети“ којa се одржава поводом обележавања Светске недеље глувих и наглувих особа.
Фото: Град Нови Сад

Ову акцију је пре десет година, уз помоћ пријатеља и људи добре воље, покренула компанија „Audiovox“ која у нашој земљи важи за лидера на тржишту у области аудиологије и аудиолошке опреме, а партнер овогодишње манифестације је и ШОСО „Милан Петровић“.

„Обележавање Светске недеље глувих и наглувих је изузетна прилика да сви заједно скренемо пажњу јавности на изазове са којима се особе оштећеног слуха свакодневно сусрећу. Пре свега утичемо на отклањање свих могућих препрека и усмеримо рад у правцу подршке и развоја знаковних језика. Град Нови Сад финансира бројна удружења особа са инвалидитетом, a приоритетна група су свакако удружења која се баве унапређењем положаја ових особа. Дуги низ година Град издваја средстава и за „Друштво тумача и преводилаца за знаковни језик – Нови Сад“ за глуве и наглуве“.

„Правилним односом према глувим и наглувим особама, како у образовном смислу, тако и шире, позитивно делујемо на њихово уклапање у друштвену средину. Град ће увек подржавати овакве акције јер препознаје вредност идеје да помогне да се деца са оштећеним слухом, као и сва друга деца,  интегришу у наше друштво. Град такође настоји да у пуној мери пружи подршку свима који сe баве обезбеђивањем бољих услова за живот особама којима је додатна подршка неопходна. Нагласила бих да подржавамо удружења особа са инвалидитетом током читаве године, а Светска недеља глувих и наглувих особа је само повод за додатно скренемо пажњу јавности на њих“, рекла је Лидија Томаш.

Према речима менаџерке компаније „Audiovox“ Горице Младеновић основна активност у оквиру акције „Чути и разумети“ је организовање дружења деце са оштећеним слухом из више градова.

„Поред овога уприличили смо и низ пратећих активности, као што су и бесплатна провера слуха, организовање анкета и истраживања која обрађују теме битне особама са оштећеним слухом. Трудимо се да сваке године што више националних и локалних медија испрати овај догађај и упозна јавност са проблемима и потешкоћама са којима се особе са оштећеним слухом сусрећу у свакодневници“, рекла је Горица Младеновић и додала да су у протеклих десет година ову акцију подржале многе познате личности из друштвеног живота.

Након пригодног програма у којем су наступили новосадски музичари и хор „Исон“ деца су са водичем Туристичке организације Новог Сада имала прилику да обиђу Петроварадинску тврђаву и посете Музеј Града Новог Сада.

Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici ovog vikenda na SPENS-u

Преузмите андроид апликацију.