Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Одржана акција добровољног давања крви Удружења Срба, Херцеговаца и пријатеља у Србији

Удружење Срба, Херцеговаца и пријатеља у Србији, у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада и Заводом за трансфузију крви Војводине организовало је по осамнаести пут у својим просторијама акцију добровољног давања крви.

Њих је, том приликом посетио члан Градског већа за здравство др Драган Стајић и захвалио им се на хуманом чину истакавши да Град Нови Сад препознаје важност оваквих акција организација и институција које су уједињене на овом важном задатку и наставиће да их прати и подржава у свим сегментима деловања, како би сви заједнички допринели да се што више суграђана подстакне на хуманост.

„Давање крви представља општи друштвени интерес, а Град Нови Сад годинама у континуитету, у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада – Градска организација и Заводом за трансфузију крви Војводине, спроводи Програм омасовљења добровољног давалаштва крви, акцијама давања крви које се спроводе на терену, у институцијама и локалној заједници.

Хуманост у Новом Саду већ деценијама не познаје и не признаје границе. Доказ за то су овакви догађаји јер скрећу пажњу јавности на важност добровољног давалаштва крви.

Морамо бити свесни да су ситуације у којима су људски животи угрожени свакодневне и да смо ми ти који можемо да им помогнемо“, изјавио је др Драган Стајић

У досадашњим акцијама добровољног давања крви Удружења Срба, Херцеговаца и пријатеља прикупљено је око 700 доза крви, а већина давалаца је од 18 до 35 година старости. Учесници у хуманој акцији кажу да су желели да помогну некоме коме је драгоцена течност потребна за лечење.

„У данашњој акцији пријављено је 50 добровољних давалаца крви, то су углавном млађи чланови нашег Удружења, али и наши пријатељи. Ово није једина хумана акција коју наше Удружење организује на територији Града Новог Сада, али свакако представља једну од хуманијих“, рекао је председник Удружења Божидар Миловић.

„Доступност крви је веома важна компонента савремене медицине. Крв не може бити створена вештачким путем и једини начин прибављања је од добровољних давалаца.

Зато је веома важно непрекидно мотивисати грађане да постану и остану добровољни даваоци крви, промовисати хуманост и подизати свест о значају који давање крви има за несметано функционисање здравственог система, јер нечија добра воља може спасити нечији живот.

Захваљујући овим, али и свим другим племенитим људима, као и нашем Црвеном крсту, можемо са поносом да кажемо да Нови Сад има има добро развијено и организовано добровољно давалаштво крви“, закључио је др Драган Стајић.

Kuća u kojoj se nekada nalazio prvi novosadski „McDonald’s“ krije bogatu istoriju, a u njoj se svojevremeno dogodilo i ubistvo (FOTO/VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.