Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Кућа у којој се некада налазио први новосадски „McDonald’s“ крије богату историју, а у њој се својевремено догодило и убиство (ФОТО/ВИДЕО)

Једноспратна зграда, позната под именом „Хаџићева кућа“ изграђена средином 18. века на новосадском Тргу слободе, са основом у облику ћириличног слова „П“, а име аутора овог објекта није остало сачувано до данашњих дана.

Оно што се зна је да су ту кућу од Јерменина Јосифа Минаса купили Барон генерал Јероним Љубибратић и његова супруга Еуфемија, и да је касније, после брачног спора, кућа припала Еуфемији.

Након трагичне судбине коју је Еуфемија у својој осамдесетој години доживела, када су је опљачкали и убили разбојници, а пошто она није имала наследника, кућа је припала граду.

Град је кућу 1837. године продао Јовану Хаџићу, једном од оснивача и првом председнику Матице српске, који је 1841. године извршио адаптацију и доградњу куће. Тада је ова зграда добила свој данашњи изглед, у стилу класицизма.

Након Хаџићеве смрти зграда је променила више власника.

На средини уличне фасаде „Хаџићеве куће“ налази се ризалит, надвишен великим троугаоним тимпаноном, чијом се ширином пруза балкон са оградом од кованог гвожђа.

На фасади је девет верикала отвора, симетрично распоређених, са централним колским улазом. Отвори на спрату уоквирени су профилисаним малтерским рамовима, надвишеним архитравним фронтонима на витичастим конзолама.

Локали у приземљу су са дубоким сферним и коритастим сводовима, а колски улаз са касетираним плитким сегментним сводом.

Почетком 20. века, у дворишту „Хаџићеве куће“, у згради која је изграђена управо у ту сврху, отоврен је Биоскоп Аполо. План за ову зграду урадиле су будимпештанске архитекате, за наручиоце посла деоничарско друштво „Аполо пројектограф“.

Непуну деценију по отварању биоскопа, нови власници здања постала су браћа Чернаи, који су од „Аполо пројектограф“-а 1918. купили биоскоп и зграду. Они су стално проширивали здање, а у тим својим активностима настојали су да улазни портал добије антички изглед.

Године 1993. завршена је надоградње „Хаџићеве куће“, како би се естетски надоместила празнина која је настала на Позоришном тргу, када је за потребе изградње зграде СНП-а порушен велики број објеката некадашње Мале јеврејске улице.

Том приликом ентеријер „Хаџићеве куће“ је радикално измењен, да би са модерним дограђеним делом била створена једна целина, по пројекту архитекте Славка Жупанског и то је објекат какав данас знамо као „Аполо центар“. Иначе, исти архитекта је пројектовао и зграду Поштанске штедионице, која се налази на супротном крају Позоришног трга.

Обејкат је намењен за различите садржаје, од трговачких и угоститељских, културних и уметничких као и чисто пословних.

У овом простору су смештени редакција и ТВ студио градске телевизије Новосадска ТВ, а дуго година је у локалу у приземљу радио „Грил 13″, један од ресторана Друштвено хотелско туристичко угоститељског предузећа „Слобода“, да би га 1995. године заменио ресторан брзе хране „McDonald’s“.

Данас су у овом локалу просторије Туристичке организације Новог Сада.

Najstariji hotel u Novom Sadu otvoren je pre 170 godina, a njegova vrata su još uvek otvorena za goste (FOTO/VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.