Почетна > Србија
Србија

Одобрени истраживачки радови у руднику „Чукару Пеки“

Министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са представницима компанија „Зиђин мајнинг“ и „Зиђин копер“ о рударским активностима и пројектима које реализују ове компаније.
рудник
Фото: Pixabay/Pexels

Михајловићева је рекла да је Министарство увек спремно да помогне да реализација свих пројеката, укључујући и пројекте у рударству, буде што ефикаснија, али да за све рударске активности морају бити испуњени сви законски предуслови, као и сви прописи и захтеви који се тичу заштите животне средине.

Компанији „Зиђин мајнинг“ данас је уручено одобрење за извођење рударских радова на истраживању доње зоне налазишта бакра и злата „Чукару Пеки“, које ће омогућити даљи развој овог рудника, који је почео с радом прошле године.

Србија има све потенцијале да буде енергетски безбедна, независна и истовремено еколошки чистија земља.

Такође је разговарано и о пројекту фотонапонског соларног парка који планира компанија „Зиђин мајнинг“, за који је Министарство спремно да пружи сваку врсту подршке у циљу ефикасније реализације овог пројекта.

Поред тога, било је између осталог речи и о развоју електроенергетске инфраструктуре, која је важна за стабилно снабдевање рудника „Чукару Пеки“ електричном енергијом, питањима у вези с експропријацијом, безбедности рудара, заштити животне средине и другим темама у вези са рударским активностима кинеских компанија.

Састанку су присуствовали и представници Града Бора, Института за рударство и металургију Бор, као и представници амбасаде НР Кине.

Rešeni problemi sa eksproprijacijom na saobraćajnici Iverak-Lajkovac

 

Преузмите андроид апликацију.