Почетна > Свет
Свет

Одложена други пут одлука суда о судбини припадника Азова

Врховни суд Русије одложио је данас по други пут одлуку о томе да ли ће украјински пук Азов, чији су припадници недељама одолевали опсади руских снага у Маријупољу, бити проглашен терористичком организацијом, преноси Ројтерс.
Фото: Танјуг/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Судски званичник је саопштио да је седница на којој би требало да суд одлучи, прво заказана за 26. мај, сада померена за 2. август, а није наведен разлог за ово одлагање.

Русија је у мају саопштила да се 2.439 украјинских бораца предало након што су извели очајничку последњу акцију у бункерима и тунелима челичане Азовстаљ у јужном лучком граду Маријупољу, попришту неких од најгорих ратних разарања, наводи британска агенција.

Међу њима су били припадници пука Азов, чији се борци у Украјини поштују као хероји, али их Москва често означава као неонацисте који мрзе Русију.

Јединица је формирана 2014. године као екстремно десничарска добровољачка милиција за борбу против сепаратиста које подржава Русија, али је касније припојена украјинској Националној гарди.

Украјина је саопштила да је она реформисана и далеко од својих радикалних националистичких ставова и да је сада аполитична, наводи Ројтерс.

Рођаци заробљених украјинских бораца из пука Азов апеловали су да се њихова права заштите према Женевској конвенцији о вођењу рата из 1949. године, а Украјина је навела да очекује да они буду размењени за руске ратне заробљенике.

Ако Врховни суд прогласи Азов као терористички ентитет, то би могло да буде полазна основа за судске процесе неким припадницима ове формације, као што су тражили чланови руског парламента, наводи Ројтерс.

Организовање терористичких акција у Русији је кажњиво доживотном затвором, а за припадност терористичкој организацији запрећена је затворска казна од 10 до 20 година.

Miler: Da je Tramp predsednik SAD, ne bi bilo rata u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.