Почетна > Србија
Србија

Одлази ли петодневна радна недеља у пензију – каква су искуства оних који већ раде четири дана

Петодневна радна недеља у Србији има стаж дужи од пола века. Да ли је време да оде у пензију и могу ли четири радна дана недељно испунити захтеве послодаваца и жеље радника? У којим секторима би краћа радна недеља могла лако да се примени, а ко би због тога могао да има проблема?
Фото: Градске инфо

Неке фирме већ раде од понедељка до четвртка, има их и у Србији. Компанија „Manpower group“, која се бави људским ресурсима, пре шест месеци скратила је радну недељу.

„Бројне су предности које нам је овај пројекат донео – почео бих од продуктивности, јер је она подједнако важна и за запослене и за компанију, повећана је и мотивација. Верујемо да ће већа мотивација и продуктивност допринети бољем економском благостању компаније. Суштински бенефит овог пројекта јесте што са мањем бројем радних сати плате остају на истом нивоу“, каже Александар Плавшин, менаџер за корпоративне послове „Manpower group„.

То је потпуно нова димензија живота, кажу запослени.

„Неке колеге слободан петак користе како би побегле из града и провели квалитетније време са својом породицом и пријатељима, док други то користе како би радили на личном развоју. Понедељак је дан који је добио другу димензију са слободним петком“, наводи Марина Недељковић, консултант за људске ресурсе „Manpower group„.

Од краја шездесетих година није било промене радне седмице 

Звучи као рај за запослене, али од скраћене радне недеље више профитира послодавац.

„Имали смо случајеве од краја 19. века до шездесетих година када је субота ослобођена. То није био случај раније, радно време је било много дуже. И коначно, ми од краја шездесетих година нисмо имали промену радне седмице и сада се намеће то као питање, будући да је продуктивност рада тада порасла три пута, док су плате у САД расле дупло спорије“, објашњава Горан Николић, економиста.

Петодневна радна недеља је идеја индустријалца Хенрија Форда од пре сто година. Са те стране Атлантика сада стиже нови приступ.

„Оно што видимо дешава се углавном на нивоу Западног света који има највећу продуктивност и највећи простор и увек је био пионир у тим активностима. Кина је тек недавно увела два слободна дана, у Индији и дан-данас људи раде шест дана“, додаје Николић.

Мала предузећа би могла да се нађу пред новим проблемом

Промене нису увек једноставне. ИТ сектор четири радна дана може лако да усвоји, али мала предузећа би могла да се нађу пред новим проблемом.

„Ту је оснивач породица и двоје, троје, четворо запослених. Они већ раде на маргини егзистенције, са врло ниском стопом профитабилности и то би за њих био превелики удар. Ако човек уведе да се ради четири дана, он ће морати неког другог да ангажује, за то не постоји буџет, не постоји довољно новца. Што значи да ће он и његова породица радити нон-стоп што већ и чине, тако да ћемо онда њих увести у једно врло нехумано стање“, истиче Драгиша Ристовски из Центра за развој пословних вештина „Др Гилберт“.

Револуција радног времена тражи револуцију у свести и запослених и послодаваца. Није реч о томе да се ради мање, већ да на посао долазимо одморнији и спремнији, како бисмо урадили више и боље за краће време. Али то је идеална слика.

„Ми причамо о надоградњи, али када говоримо о послодавцима – постоји гомила њих који не испуњавају елементарне ствари још увек: касне с платама, људи не добијају слободне дане који су им загарантовани, прековремени рад им није плаћен. Која је опасност када је реч о запосленима? Дешава се да када је послодавац више окренут људима и има тај хумани приступ да неки људи то схвате као неку врсту слабости или опуштања, јер није поента да ми скратимо радно време, а да нам опадне продуктивност“, објашњава Ристовски.

Најтежа примена у малопродаји и угоститељству

Краћа радна недеља најтеже би се применила у малопродаји и угоститељству, где се не ради на норму, већ на време. Краћа радна недеља значи запошљавање додатних људи, односно веће трошкове на исти приход. А плате су ту ионако ниске.

„То нису атрактивне позиције, све мање људи хоће да се бави малопродајом, што значи да нема довољно радника, а друга ствар: опет треба наћи буџет и то платити. Тако да је то изузетно тешко изводљиво, готово неизводљиво“, сматра Ристовски.

Велики изазов било би увођење четвородневне радне недеље и у јавном службама. Сви прижељкујемо да имамо услуге јавног сектора и суботом и недељом, а не да ни петком не буду доступне.

„У јавном сектору би се то решавало на тај начин што би се скратило радно време током више дана, па бисмо онда имали раднике који би радили од понедељка до четвртка, други од среде до суботе, да се распореди посао. Постоји могућност да се у целокупном јавном сектору то уради зато што је то акт државе и ако буде кренуло, држава то може најлакше да постигне, јер је послодавац и, на крају крајева, да распореди рад да главне функције државе не трпе“, наводи Николић.

Српски стартапи од понедељка у посети сајму у Келну

Преузмите андроид апликацију.