Почетна > Србија
Србија

Одбор за уставна питања о уставности предложених законских измена

Чланови Одбора за уставна питања и законодавство размотрили су 23 тачке дневног реда на данашњој седници, а међу њима је и Предлог закона о буџету Србије за 2023, оценивши да су и тај, али и други предлози закона који су стигли у Народну скупштину у складу са Уставом и правним системом Србије.
Фото: Wikimedia Commons/Mister No

Одбор је размотрио Предлог закона о буџету са Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2023. годину.

Пред члановима Одбора нашли су се и предлози закона о завршном рачуну буџета за 2021, закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему, закона о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

На дневном реду су били и предлози закона о изменама и допунама Закона о порезима на имовину, о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана и о изменама и допунама Закона о порезу на додату вредност.

Уз низ предложених законских измена које се односе на доприносе за обавезно социјално осигурање, републичке администратистративне таксе, Царински закон…посланицима у парламенту биће достављене и преложене измене Закона о електронском фактурисању, Закона о фискализацији, као и Предлог закона о задуживању Србије код НЛБ Комерцијалне банке АД Београд за потребе финансирања Пројекта изградње деонице брзе саобраћајнице Београд – Ниш -петља Пожаревац – Пожаревац (обилазница) – Велико Градиште – Голубац (Дунавска магистрал).

Предлог закона о потврђивању Споразума о зајму (Пројекат чисте енергије и енергетске ефикасности за грађане) између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој, као и Предлог закона о измени Закона о пензијском и инвалидском осигурању у складу су са Уставом и правним системом Србије, а о њиховом усвајању ће се такође одлучивати на седници Народне скупштине.

Чланови одбора су разматрали и Предлог закона о потврђивању Оквирног споразума о финансијском партнерству Србије и Европске комисије о правилима за спровођење финансијске помоћи ЕУ у оквиру ИПА ИИИ, а који је поднела Влада, која је претходно утврдила да су предлози у складу с Уставом.

Пред члановима Одбора је био и протокол о финансијској и техничкој сарадњи између влада Србије и Шпаније у области инфраструктурних пројеката, као и потврђивање Уговора између влада Србије и Мађарске о пријатељским односима и сарадњи у области стратешког партнерства.

Одбор је размотрио и оценио да су предложене измене финансијског плана ПИО Фонда за 2022. годину, Националне службе за запошљавање Фонда за социјално осигурање војних осигураника у складу са Уставом и правним системом.

Brnabićeva sa Varheljijem: Srbija ostaje posvećena reformama na evropskom putu

Преузмите андроид апликацију.