Почетна > Србија
Србија

Брнабићева са Вархељијем: Србија остаје посвећена реформама на европском путу

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је на састанку с европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем, да Србија остаје посвећена реформама на европском путу јер су оне у интересу њених грађана. Вархеји је подржао процес европских интеграција Србије и као кључне теме од значаја за две стране издвојио енергетику и миграције, саопштила је Влада Србије после састанка премијерке и комесара.
Фото: Танјуг/Слободан Маљевић

Председница Владе захвалила је лично комесару Вархељију и амбасадору Емануелу Жиофреу, шефу Делегације ЕУ у Србији, на подршци коју пружају Србији у процесу европских интеграција.

Брнабићева је рекла да је фокус Владе наставак реформи у области владавине права и пре свега у области правосуђа, у складу са уставним амандманима који су усвојени на референдуму у јануару ове године.

У координацији са Венецијанском комисијом, Влада ради на изради сета правосудних закона, чији је циљ да правосуђе буде независније и ефикасније.

Поред тога, како је истакла премијерка, фокус ће бити на усвајању сета медијских закона на којима ради ново Министарство информисања и телекомуникација, и наставку реформи у области енергетике и заштите животне средине.

Као кључне теме од значаја за две стране издвојио је енергетику и миграције. Вархеји је подсетио да је Европска комисија одредила 165 милиона евра финансијске подршке за област енергетике, и да ће наставити да подржава енергетски деверсификацију на Западном Балкану.

Како је истакао Вархељи, важно је наставити сарадњу у области борбе против нелегалних миграција, у чему Србија може да рачуна на помоћ и подршку ЕУ, као и даље усаглашавање визне политике са ЕУ.

Брнабићева је у разговору са Вархељијем изразила незадовољство због јучерашње изјаве Петера Стана у вези са именовањем Ненада Рашића за министра привремених приштинских институција, и рекла да је то у супротности са Бриселским споразумом и са вољом народа која је исказана на изборима.

Састанку су присуствовали министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, као и шеф Делегације ЕУ Жиофре.

Vučić primio Varheljija

Преузмите андроид апликацију.