Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Одбојкаши Србије сутра путују за Тokио на мечеве квалификација за Олимпијске игре

Одбојкаши репрезентације Србије путују сутра за Токио, где ће од 30. септембра до 8. октобра играти у групи Б квалификација за Олимпијске игре са Јапаном, САД, Словенијом, Турском, Тунисом, Египтом и Финском.
Фото: ОСС

Селектор Игор Колаковић објавио је списак играча који ће играти на предстојећем турниру.

Техничари: Вук Тодоровић и Алекса Бата, коректори: Александар Атанасијевић и Дражен Лубурић., либера: Милорад Капур и Милош Крстески, клокери: Марко Подрашчанин, Петар Крсмановић, Немања Машуловић и Александар Недељковић, примачи: Урош Ковачевић, Марко Ивовић, Миран Кујунџић и Павле Перић.

Селектор Србије Игор Колаковић изјавио је се екипа осећа спремно.

„До сада смо углавном долазили дан или два раније и осетили смо тежину промене временске зоне. У овим условима ћемо бити спремнији за прве дуеле и коначно читав турнир. Добро смо, Урош се полако враћа, надамо се да ће достићи ниво форме и да ће моћи да нам помогне. Сигурно неће бити у животној форми, али његов квалитет нам је значајан“, истакао је Колаковић.

Репрезентативац Србије Марко Подрашчанин додаје да је екипа имала цело лето да се спреми за предстојеће мечеве.

„Свесни смо да ћемо имати најтежу групу у овом тренутку. Главни конкуренти Јапан, Словенија и Америка су играли јако добро ове године. Срећа је да имамо раније, да се адаптирамо. Велики је жал што од 2012. године нисмо били на Олимпијским играма, јер смо остварили добре резултате, освојили смо Светску лигу 2016. када нисмо ишли у Рио, а онда 2019. смо освојили Европско првенство, а нисмо ишли у Токио. Велика жеља, велики мотив пред нама“, изјавио је Подрашчанин.

Такмичење на турниру Србија ће почети 30. септембра против Турске од 6 часова, а у другом колу дан касније у исто време играће против Туниса.

У трећем колу у уторак 3. октобра Србији ће противник бити Египат од 6 часова, дан касније Србија ће у исто време играти против Финске, а у петом колу у петак 6. октобра против Јапана од 12.25.

У шестом колу, у суботу 7. октобра Србија ће од 9 часова играти против САД, а у последњем колу дан касније од 9 часова против Словеније.

По новом систему квалификација, 24 најбоље репрезентације са ранг-листе ФИВБ подељене су у три групе са по осам селекција, а пласман на Олимпијске игре избориће по две најбоље репрезентације из сваке групе.

Преосталих пет репрезентација биће позато 24. јуна, по завршетку прелиминарне фазе Лиге нација 2024.

На основу ранг-листе ФИВБ биће одређено још пет репрезентација, приоритет приликом одређивања имају селекције са континената које у том трентуку немају квалификоване репрезентације за Игре, а потом најуспешније рерпезентације за ФИВБ ранг-листе које се до тог тренутка нису квалификовале за Олимпијске игре.

Ivana Vuleta i Angelina Topić nominovane za nagrade Evropske atletike

Преузмите андроид апликацију.