Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Од Новог Сада до Темишвара – све што треба да знате

Уколико за викенд желите на једнодневни излет ван Србије, Темишвар је права локација за вас. Трећи румунски град по броју становника сличан је Новом Саду по својој величини, а ево како да стигнете до њега и на шта да обратите пажњу.
Фото: Wikimedia Commons/Kvmgz

Најпре, постоје две могуће руте са веома битном разликом. Бржа рута води вас преко граничног прелаза Јаша Томић, који ради од 7 до 19 часова, а она спорија води вас на Гранични прелаз Српска Црња, који ради 24 часа.

Ипак, како Темишвар није град за који је потребно целодневно обилажење, а граница је близу града, ако кренете око 9 часова имаћете више него довољно времена да обиђете све.

То значи да ћете кренути на пут од 152 километра, за који ће вам требати око два и по сата, а верујте, гужве на граници готово никад нема.
Фото: PrtSc/Google Maps

Гугл мапе можете користити и без интернета, уколико пре тога преузмете део мапе који вам је потребан за пут. Детаљно упутство Гугла како да то учините можете прочитати на овом линку.

До Темишвара из Новог Сада не постоји ауто-пут, али је више него једноставно пратити сигнализацију.

Упутићете се Зрењанинским путем ка Зрењанину, кроз који можете проћи, али можете користити и обилазницу. Након тога идете кроз Лазарево, Сутјеску, Сечањ, све до села Јаша Томић иза ког се налази гранични прелаз.

Од преласка границе до Темишвара потребно је око сат времена, што је информација корисна за повратак, ако узмемо у обзир да гранични прелаз ради до 19 часова.

Колико ће вам горива требати?

Уколико планирате до Темишвара и назад, а ваш ауто троши око 8 литара на 100 километара, у зависности да ли сипате бензин или дизел до овог румунског града и назад можете стићи без проблема за мање од 3.000 динара.

Фото: Unsplash/engin akyurt

У Румунији су цене горива често скупље него у Србији, али ипак, некад није лоше проверити где је исплативије „нахранити“ возило.

Сајт за поређење цена горива можете наћи на овом линку, све што је потребно је да изаберете дизел или бензин, подесите валуту на српски динар и пронађете Румунију на листи.

Стигли сте у Румунију, до Темишвара „само право“

Нисте на ауто-путу, тако да нема потребе за путаринама и вињетама, већ само пратите главни пут на ком се налазите. Такође, за улазак су довољни пасоши и саобраћајна дозвола за возило које користите.

Пролазећи кроз њиве и села Вењ, Ђулвез и Улбеч помислили бисте да „овде нема шансе да буде полиције“, али можете се лако преварити, тако да обратите пажњу на брзину.

Можда се збуните када дођете до укључења на саобраћајницу која води ка Темишвару.

Фото: PrtSc/Google Maps

Потребно је да се укључите у смеру који води од Темишвара, затим убрзо стижете до кружног тока на ком ћете практично направити полукружно окретање и истом саобраћајницом се упутити ка Темишвару.

Стигли сте у град – како паркирати, а како плаћати?

Уколико путујете викендом, што је препорука, паркинг је потпуно бесплатан. Такође, приметићете и да у Темишвару нема гужве, како на тротоарима, тако и на улицама, па ћете паркинг наћи било где веома лако.

Уколико ипак путујете радним даном, сва упутства за плаћање паркинга постоје на енглеском језику, а и мештани су веома љубазни према туристима, уколико морате нешто да питате.

У Румунији не можете плаћати еврима, само у лејима, иако су чланица ЕУ. За један евро добићете око 5 леја, па је рачунање цена релативно једноставно. Оно што је добро за грађане Србије јесте да мастер картицу из већине банака можете користити и у Румунији без икакве провизије. Свакако, најбоље је да то проверите на сајту ваше банке чију картицу поседујете.

Ипак, време када се у Румунији могло куповати „за џабе“ је прошло, тако да можете очекивати цене веома сличне онима у Србији.

Шта обићи у Темишвару?
Фото: Pixabay/ennyfriedrichs

Уколико нисте знали, Темишвар је град побратим Новог Сада. Овај град кроз своју историју има уткане многе српске личности, као што је Милош Црњански, а у самом центру налази се и Српска саборна црква и Владичански двор.

Ботанички парк и Парк ружа одлично су место за шетање, а Тржни центар „Јулијус“ и Тржни центар „Shopping City“ су добра места за ручак, наравно, уз сам центар града у ком имате бројне ресторане.

Више о самом граду, као и томе шта да посетите у Темишвару можете прочитати у нашем тексту испод.

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada – Temišvar

Уколико ипак желите до Мађарске, на пут у Будимпешту, све о том путовању прочитајте овде.


Преузмите андроид апликацију.