Stihove „Šaran, štuka, linjak, som… biće čorba kao grom“, peva jedan od poznatijih lokalnih bendova, čuveni “Garavi sokak“. Međutim, da li bi lokalci ikada u svoje stihove uvrstili jelo koje nije dostojno pomena i barem nekoliko sati vožnje do čarde za koju smatraju da je najbolja? Nikada.
I kako kaže stara poslovica, sto ljudi – sto ćudi, neki je jedu sa svežim hlebom, onako močkaju i udrobe da ubiju ljutinu, neki je jedu sa testom, a neki dodatno poljute i zabibere dok im suze ne pomute vid. Bilo kako bilo, riblja čorba je specijalitet nad specijalitetima kada je Srbija u pitanju.
Prodajom čuvenog fanta (začina za riblju čorbu), ovo jelo postalo je lepo i u kućnoj radinosti. Iako je danas dovoljno da domaćica pročita recept i u čorbi zameša kesicu začina koji garantuju pravi ukus, neki „čorboljupci“ spremni su da idu veoma daleko kako bi se počastili kvalitetnim kotlićem. (Htedosmo reći tanjirom, ali ko se još zaustavi na jednom tanjiru kada je čorba dobra?)
Za one koji se vode parolom „gladnom ništa nije daleko“ predložićemo nekoliko destinacija širom Bačke u kojoj će ljubitelji ribe moći da obraduju svoja nepca.
Da krenemo od najsevernije čarde na Dunavu u našoj državi, čarde „Pikec“. Ona se nalazi u vikend naselju Baračka, nedaleko od Bezdana. Pripada Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“. Za ovu čardu bi se moglo reći da je, takoreći, zvezda među ribljim restoranima jer su o njoj snimane brojne emisije i dokumentarci. Pored fantastične čorbe, ukoliko ikada svratite do ovog mesta, morate probati dimljenu, mariniranu, belu ribu.
U istom, gorepomenutom, rezervatu nalazi se poznata čarda “Šebešfok“. Ona je pozicionirana na Velikom bačkom kanalu u istoimenom naselju. Veliki bački kanal zapravo povezuje Sombor sa Bačkim Monoštorom i Bezdanom, a geografski je veoma značajan jer se u sklopu njega nalaze mnoge retke zaštićene vrste biljaka i životinja (beli lokvanj, crna roda, orao belorepan).
Za Bački Monoštor ste sigurno čuli, jer je ovo mesto nadaleko poznato kao naš domaći ‘’amazon’’.
Upravo u ovom čarobnom i misteriozno netaknutom delu prirode čarda ‘’Šebešfok’’ postoji veoma dugo. Poznata je po ribljem paprikašu koji se, kako domaćini kažu, pravi od tek upecanog šarana i mešane ribe.
Još jedna čarda kod Bezdana koju moramo pomenuti jeste čarda ‘’Kod carine’’. Ona je pozicionirana na bajkovitoj lokaciji pored mosta koji vodi od Bezdana do Batine u Hrvatskoj. Otuda vam je jasno zašto nosi baš ovaj autentični naziv.
Nastala je kao baraka za smeštaj radnika koji su gradili most pre četrdesetak godina, ali je nakon što je to ispunila pretvorena u čardu.
Pored vrhunske, sveže spremljene, ribe koja navodi sve koji jednom dođu da se ponovo vrate, ukoliko ikada svratite na ovu lokaciju morate probati jako ljut začin koji možete pazariti samo na ovom mestu. U pitanju je ‘’Bezdanski grom’’.
Kada se, putem Velikog bačkog kanala, uputite ka Somboru stići ćete do čuvene čarde ‘’Andrić’’. O kvalitetu njihovog ribljeg paprikaša suvisno je i govoriti, ali moramo pomenuti šta je u knjigu utisaka upisao čuveni Raša Popović kada je jednom prilikom tu boravio:
‘’Živa umetnička slika stoji tu pred nama dok, kao u raju, sedimo’’, rekao je on.
Ukoliko sednete u auto i odlučite se za neku destinaciju koja je bliže Novom Sadu, a opet dovoljno daleko da budete radnosni jer ste otputovali od kuće, mesto koje će odgovoriti zadatku jeste čarda ‘’Dunav’’ u Bačkoj Palanci.
Nalazi se u Brodarskom naselju, na mestu gde je duže od dva veka skela spajala Bačku Palanku i Ilok. Oni koji ovde jednom probaju paprikaš veoma se često vraćaju, a desi se i da posle njega ne naruče porciju ribe jer ih bogat ukus i gustina čorbe veoma brzo zasite.
O ovoj čardi pevao je i čuveni Zvonko Bogdan koji je i sam, onomad, voleo da provodi vreme upravo tu.
U Bačkoj Palanci se, takođe, nalazi čarda u kojoj je davne 2002. godine skuvan ogromni riblji kotlić sa preko 4.000 kg ribe. U pitanju je ‘’Kaloš’’ čarda.
Ona svake godine okuplja preko 2.000 ljudi koji se takmiče u tome ko će da skuva najbolji riblji paprikaš. Zato se nemojte iznenaditi ukoliko nekada čujete Bačkopalančane kako kažu: Izeš varoš koja nema ‘’Kaloš’’!
Čarda ‘’Kaloš’’ jedino je mesto na toku Dunava kroz predeo Vojvodine gde možete probati dimljenog šarana na podvarku.
Tikvara je jedino prirodno jezero na Dunavu, nalazi se između Bačke Palanke na severu i Dunava na jugu, a čuvena je kao najveći zimovnik na Dunavu i omiljeno mesto pecaroša. Zato i ne čudi što se upravo ovde nalazi jedna od čardi za čije se specijalitete čulo kilometrima daleko.
U pitanju je čarda ‘’Tikvara’’ koja svojim specijalitetima mami sve koji posete ovo jezero. Međutim, ukoliko se ikada nađete ovde, ne biste trebali da odete, a da pre toga ne probate njihovo domaće vino.
View this post on Instagram
Begeč je mesto nadomak Novog Sada koje je poznato po nekoliko čuvenih čardi. Ipak, kada se pomene čarda u Begeču svima kroz glavu prvo prođe ‘’Čarda kod Braše’’.
Smeštena na pola puta od Novog Sada do Iloka, često je omiljeno svratište putnicima u prolazu, međutim, veliki je broj onih koji ovde svrate sa namerom da jedu, kako kažu, još neprevaziđeni riblji paprikaš.
Riblja čorba gazda Braše je visokopozicionirana kod gurmana iz dva razloga, ne stavlja se crvena paprika koju svi ostali ‘’nakrkaju’’, a glavna tajna je u tome da se riba i voda stavljaju u razmeri pola-pola.
Još jedna čarda za pomenuti u okviru Begeča, jeste ona koja se nalazi neposredno na čuvenoj Begečkoj jami, a po tome je i dobila naziv. ‘’Čarda na jami’’ će vas omamiti svojom lokacijom, bez da probate bilo koji specijalitet sa podugačke liste na meniju. Ipak, ukoliko vas put nanese ovde, ne smete izaći, a da niste “posrkali“ barem jedan tanjir vruće, zaljućene, čorbe.
Od Bezdana i Sombora, preko Bačke Palanke i Begeča, stigosmo i do Novog Sada i naših lokalnih čardi.
U Futogu, u vikend naselju Čerevićka skela, nalazi se ‘’Splav-čarda Dunavac’’. Ovde ćete, uz prijatno ljuljanje koje određuje tok Dunava, uživati u vrhunskim ribljim specijalitetima. Raspitali smo se među sugrađanima i saznali da ih put Futoga najviše vodi “fiš paprikaš“, te je upravo to jelo naša prva preporuka ukoliko se uputite na ovo Novosađanima jako drago mesto.
Još bliže gradu, u naselju Veternik, nalazi se čuvena čarda ‘’Mačak’’. Baš tu se, kada je leto, Dunav razdvoji na dva dela i pojavi se sprud na koji volimo da odlazimo kako bi se kupali i sunčali.
View this post on Instagram
Zbog toga, svi oni koji ogladne, najviše vole da svrate do ‘’Mačka’’, jer prijatnu letnju vrućinu najbolje suzbija hladno piće i ukusna pečena riba. Zimi ta priča, ipak, vodi u korist ribljeg paprikaša i to što ljućeg, ne bi li nas brže ugrejao.
Čarda ‘’Aqua Doria’’ jedino je mesto u Novom Sadu gde možete probati bezdanski riblji paprikaš. Na obali Dunava sa petrovaradinske strane, odmah pored Varadinskog mosta, uživaćete uz prijatne zvuke tamburaša i riblje specijalitete kakve nemate prilike svugde da probate.
Sa kameničke, sremske, strane, na putu koji od centra Kamenice vodi ka Beočinu, uz obalu Dunava nalazi se čarda ‘’Sremac’’.
Čim kročite na ovo imanje oduševiće vas porodična atmosfera i osećaj kao da ste kod kuće. Upravo zbog toga neće vam biti neprijatno tražiti ‘’repete’’ koliko god puta vam srce zaište.
Pored vrsnih specijaliteta, ova čarda je posebna leti kada se najmlađi mogu zanimati i igrati sa domaćim životinjama i paunovima koji slobodno šetaju dvorištem.
Za kraj smo ostavili jednu od čardi koja ima najduži vek trajanja u našem gradu. Čarda ‘’Šaran’’ u Petrovaradinu.
Ne očekujte nikakav luksuz i instagramično okruženje, ali budite sigurni da ćete se, ukoliko ikada ovde okusite bilo šta sa menija, iznova i iznova vraćati.
Eto, ima tu i ostalih čardi koje su vredne za posetiti, ali od nečega se mora krenuti. Zbog toga vam toplo preporučujemo da, put pod noge, krenete u avanturu obilaska bačkih čardi. Ne samo da ćete probati izvanrednu klopu za koju se čulo i van granica Srbije, nego će vam ugođaj upotpuniti i sve one dogodovštine koje ćete čuti prilikom obilaska ovih mesta.
Javite nam utiske!
Politička pozadina nekada uticajnog novosadskog lista „Zastava“
Preuzmite android aplikaciju.