Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Од Бездана до Новог Сада – бачке чарде које морате посетити!

Стихове „Шаран, штука, лињак, сом… биће чорба као гром“, пева један од познатијих локалних бендова, чувени “Гарави сокак“. Међутим, да ли би локалци икада у своје стихове уврстили јело које није достојно помена и барем неколико сати вожње до чарде за коју сматрају да је најбоља? Никада.
Фото: Pexels/MakaFood

И како каже стара пословица, сто људи – сто ћуди, неки је једу са свежим хлебом, онако мочкају и удробе да убију љутину, неки је једу са тестом, а неки додатно пољуте и забибере док им сузе не помуте вид. Било како било, рибља чорба је специјалитет над специјалитетима када је Србија у питању.

Продајом чувеног фанта (зачина за рибљу чорбу), ово јело постало је лепо и у кућној радиности. Иако је данас довољно да домаћица прочита рецепт и у чорби замеша кесицу зачина који гарантују прави укус, неки „чорбољупци“ спремни су да иду веома далеко како би се почастили квалитетним котлићем. (Хтедосмо рећи тањиром, али ко се још заустави на једном тањиру када је чорба добра?)

За оне који се воде паролом „гладном ништа није далеко“ предложићемо неколико дестинација широм Бачке у којој ће љубитељи рибе моћи да обрадују своја непца.

Да кренемо од најсеверније чарде на Дунаву у нашој држави, чарде „Пикец“. Она се налази у викенд насељу Барачка, недалеко од Бездана. Припада Специјалном резервату природе „Горње подунавље“. За ову чарду би се могло рећи да је, такорећи, звезда међу рибљим ресторанима јер су о њој снимане бројне емисије и документарци. Поред фантастичне чорбе, уколико икада свратите до овог места, морате пробати димљену, маринирану, белу рибу.

У истом, горепоменутом, резервату налази се позната чарда “Шебешфок“. Она је позиционирана на Великом бачком каналу у истоименом насељу. Велики бачки канал заправо повезује Сомбор са Бачким Моноштором и Безданом, а географски је веома значајан јер се у склопу њега налазе многе ретке заштићене врсте биљака и животиња (бели локвањ, црна рода, орао белорепан).
За Бачки Моноштор сте сигурно чули, јер је ово место надалеко познато као наш домаћи ‘’амазон’’.

Управо у овом чаробном и мистериозно нетакнутом делу природе чарда ‘’Шебешфок’’ постоји веома дуго. Позната је по рибљем паприкашу који се, како домаћини кажу, прави од тек упецаног шарана и мешане рибе.
Фото: Pexels/Љубиша Покрајац

Још једна чарда код Бездана коју морамо поменути јесте чарда ‘’Код царине’’. Она је позиционирана на бајковитој локацији поред моста који води од Бездана до Батине у Хрватској. Отуда вам је јасно зашто носи баш овај аутентични назив.

Настала је као барака за смештај радника који су градили мост пре четрдесетак година, али је након што је то испунила претворена у чарду.

Поред врхунске, свеже спремљене, рибе која наводи све који једном дођу да се поново врате, уколико икада свратите на ову локацију морате пробати јако љут зачин који можете пазарити само на овом месту. У питању је ‘’Бездански гром’’.

Када се, путем Великог бачког канала, упутите ка Сомбору стићи ћете до чувене чарде ‘’Андрић’’. О квалитету њиховог рибљег паприкаша сувисно је и говорити, али морамо поменути шта је у књигу утисака уписао чувени Раша Поповић када је једном приликом ту боравио:

‘’Жива уметничка слика стоји ту пред нама док, као у рају, седимо’’, рекао је он.
Фото: Pexels/Krisztina Papp

Уколико седнете у ауто и одлучите се за неку дестинацију која је ближе Новом Саду, а опет довољно далеко да будете радносни јер сте отпутовали од куће, место које ће одговорити задатку јесте чарда ‘’Дунав’’ у Бачкој Паланци.

Налази се у Бродарском насељу, на месту где је дуже од два века скела спајала Бачку Паланку и Илок. Они који овде једном пробају паприкаш веома се често враћају, а деси се и да после њега не наруче порцију рибе јер их богат укус и густина чорбе веома брзо засите.

О овој чарди певао је и чувени Звонко Богдан који је и сам, ономад, волео да проводи време управо ту.

У Бачкој Паланци се, такође, налази чарда у којој је давне 2002. године скуван огромни рибљи котлић са преко 4.000 кг рибе. У питању је ‘’Калош’’ чарда.

Она сваке године окупља преко 2.000 људи који се такмиче у томе ко ће да скува најбољи рибљи паприкаш. Зато се немојте изненадити уколико некада чујете Бачкопаланчане како кажу: Изеш варош која нема ‘’Калош’’!

Чарда ‘’Калош’’ једино је место на току Дунава кроз предео Војводине где можете пробати димљеног шарана на подварку.

Тиквара је једино природно језеро на Дунаву, налази се између Бачке Паланке на северу и Дунава на југу, а чувена је као највећи зимовник на Дунаву и омиљено место пецароша. Зато и не чуди што се управо овде налази једна од чарди за чије се специјалитете чуло километрима далеко.

У питању је чарда ‘’Тиквара’’ која својим специјалитетима мами све који посете ово језеро. Међутим, уколико се икада нађете овде, не бисте требали да одете, а да пре тога не пробате њихово домаће вино.

Бегеч је место надомак Новог Сада које је познато по неколико чувених чарди. Ипак, када се помене чарда у Бегечу свима кроз главу прво прође ‘’Чарда код Браше’’.

Смештена на пола пута од Новог Сада до Илока, често је омиљено свратиште путницима у пролазу, међутим, велики је број оних који овде сврате са намером да једу, како кажу, још непревазиђени рибљи паприкаш.

Рибља чорба газда Браше је високопозиционирана код гурмана из два разлога, не ставља се црвена паприка коју сви остали ‘’накркају’’, а главна тајна је у томе да се риба и вода стављају у размери пола-пола.

Још једна чарда за поменути у оквиру Бегеча, јесте она која се налази непосредно на чувеној Бегечкој јами, а по томе је и добила назив. ‘’Чарда на јами’’ ће вас омамити својом локацијом, без да пробате било који специјалитет са подугачке листе на менију. Ипак, уколико вас пут нанесе овде, не смете изаћи, а да нисте “посркали“ барем један тањир вруће, заљућене, чорбе.

Од Бездана и Сомбора, преко Бачке Паланке и Бегеча, стигосмо и до Новог Сада и наших локалних чарди.

У Футогу, у викенд насељу Черевићка скела, налази се ‘’Сплав-чарда Дунавац’’. Овде ћете, уз пријатно љуљање које одређује ток Дунава, уживати у врхунским рибљим специјалитетима. Распитали смо се међу суграђанима и сазнали да их пут Футога највише води “фиш паприкаш“, те је управо то јело наша прва препорука уколико се упутите на ово Новосађанима јако драго место.

Још ближе граду, у насељу Ветерник, налази се чувена чарда ‘’Мачак’’. Баш ту се, када је лето, Дунав раздвоји на два дела и појави се спруд на који волимо да одлазимо како би се купали и сунчали.

Због тога, сви они који огладне, највише воле да сврате до ‘’Мачка’’, јер пријатну летњу врућину најбоље сузбија хладно пиће и укусна печена риба. Зими та прича, ипак, води у корист рибљег паприкаша и то што љућег, не би ли нас брже угрејао.

Чарда ‘’Аqua Doria’’ једино је место у Новом Саду где можете пробати бездански рибљи паприкаш. На обали Дунава са петроварадинске стране, одмах поред Варадинског моста, уживаћете уз пријатне звуке тамбураша и рибље специјалитете какве немате прилике свугде да пробате.

Са каменичке, сремске, стране, на путу који од центра Каменице води ка Беочину, уз обалу Дунава налази се чарда ‘’Сремац’’.
Фото: PrtSc/Instagram/carda_sremac

Чим крочите на ово имање одушевиће вас породична атмосфера и осећај као да сте код куће. Управо због тога неће вам бити непријатно тражити ‘’репете’’ колико год пута вам срце заиште.

Поред врсних специјалитета, ова чарда је посебна лети када се најмлађи могу занимати и играти са домаћим животињама и пауновима који слободно шетају двориштем.

За крај смо оставили једну од чарди која има најдужи век трајања у нашем граду. Чарда ‘’Шаран’’ у Петроварадину.

Не очекујте никакав луксуз и инстаграмично окружење, али будите сигурни да ћете се, уколико икада овде окусите било шта са менија, изнова и изнова враћати.

Ето, има ту и осталих чарди које су вредне за посетити, али од нечега се мора кренути. Због тога вам топло препоручујемо да, пут под ноге, кренете у авантуру обиласка бачких чарди. Не само да ћете пробати изванредну клопу за коју се чуло и ван граница Србије, него ће вам угођај употпунити и све оне догодовштине које ћете чути приликом обиласка ових места.

Јавите нам утиске!

Politička pozadina nekada uticajnog novosadskog lista „Zastava“

Преузмите андроид апликацију.