Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Обезбеђени висинометри за све вртиће у Новом Саду

Све предшколске установе у Новом Саду добиле су висинометре у циљу раног откривања ниског раста код деце који, осим што је естетски проблем, може да указује и на озбиљне здравствене проблеме.
Фото: Градске инфо

За новосадске вртиће обезбеђена су 72 висинометра у заједничкој акцији Удружења „Родитељ“ и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

Председница удружења „Родитељ“ Гордана Племић казала је да васпитачи редовним мерењем деце могу приметити евентуални проблем и скренути пажњу родитељима.

“Свест о важности праћења раста детета још увек није довољно развијена, па се велики број малишана са овим поремећајем дијагностикује онда када је прекасно за терапију“, рекла је Премић, наводи се у саопштењу.

Подсетила је да је мерење висине деце обавезно на систематским прегледима, а по Закону о здравственој заштити, у току прве године, дете се на систематским прегледима мери седам пута, у другој години два пута, потом једном годишње до краја редовног школовања.

“У току прве године, дете порасте око 25 центиметра, у другој око 12, у трећој осам, потом око четири центиметра годишње, до пубертета“, навела је Премић.

Педијатар-ендокринолог у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој доц др Маја Јешић напомиње да се у последње време дијагноза поремећаја раста све чешће поставља код деце у млађем узрасту, што се, каже, ранијих година није дешавало.

Објаснила је да су најчешћи ендокринолошки узроци ниског раста недостатак хормона раста и недостатак хормона штитасте жлезде, а низак раст може бити проузрокован и интраутерусним застојем у расту, целијакијом, различитим генетским синдромима, хроничним болестима.

Јешић је навела да недостатак хормона раста код деце може бити непознатог и познатог порекла, урођени и стечени, а да се урођени недостатак хормона раста најчешће уочава после друге године живота.

“Узроци могу бити генетски условљени или развојни поремећаји главе, који се јављају спорадично. У стечене узроке спадају озбиљне повреде главе, тумори главе, инфекције централног нервног система, зрачење главе“, истакла је Јешић.

Указала је да се деца са тим проблемом лече инјекцијама хормона раста, које су обезбеђене о трошку Републичког фонда за задравствено осигурање.

Како каже, осим стимулације линеарног раста, хормон раста има вишеструка корисна деловања која обухватају одржавање нормалног телесног састава и метаболизма током целог живота.

“Код особа са доказаним недостатком хормона раста препоручује се супституција тог хормона и после престанка раста у висину, али у дозама које су мање од сусптитуционих доза у детињству и адолесценцији“, појаснила је Јешић.

Уколико дете не расте четири до пет центиметара годишње или ако му се успорава раст, саветује се одлазак код ендокринолога.

 

Преузмите андроид апликацију.