Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Обезбедите добру концентрацију на послу помоћу етеричних уља

Стрес! Често помињана реч у данашње време.
Фото: Pexels/Pixabay

Неминовно је да нам живот доноси стресне ситуације, али питање је како ћемо ми одреаговати на њега. Посао и људи којима смо окружени у пословним круговима често нам не одговарају, али нисмо у могућности да бирамо сараднике.

Како би себи олакшали стресне ситуације, али исто тако и обезбедили пуну концентрацију и продуктивност на послу, можемо посегнути за природним препаратима.

Добро је познато да одређени мириси у многоме доприносе бољој концентрацији са једне стране, али и опуштању са друге. А која етарска уља могу помоћи за бољи радни учинак?

Ако осетите да вам је „скочио притисак“, срце почело неконтролисано да лупе и осећате врелину у лицу, препоручљиво је удисање етарског уља руже, YlangYlang или јасмина.

Ова етарска уља могу се удисати али могу и да се нанесу на пулсне тачке на зглобовима, или на предео око грудне кости, што ће врло брзо „оборити“ притисак и довести до смирења.

Одлагање реакције на стрес, доводи до хроничног стреса, јер се константно размишља о њему, а тело је све време у грчу иако у том тренутку стрес реално не постоји, већ је он у нашим главама.

Такав стрес доводи до исцрпљења, односно на крају, човек дође у стање које води у депресију.

У оваквим ситуацијама помоћи ће етерична уља која ће нас опустити, али истовремено и дати енергију.

Већ поменуто уље YlangYlang- а, али и уље пачулија ће отклонити тај ментални умор. њих је добро користити када дођемо кући, како бисмо се опустили и престали да размишљамо о стварима које су нас изнервирале током дана.

Са друге стране, када нам је ујутру потребна енергија и како бисмо обезбедили пун ментални потенцијал, можемо бирати етарска уља цитруса, првенствено лимуна, наранџе и бергамота.

Бергамонт је одличан антидепресив. подићи ће нам ниво оног „срећног“ хормона, бићемо расположенији и више радно способни.

Лимун ће нам освежити ум. Како повећава циркулацију, тако ће утицати на побољшање наше концентрације. Такође етерична уља поморанџе и мандарине су одлична у ову сврху.

Уља цитруса ће сузбити страх, те није лоше пре неког битног састанка удахнути мирис ових уља.

Фото: Pexels/Mareefe

Уколико је ментални умор јак а потребно нам је да разбистримо ум и да одговоримо неком задатку, у том случају је изузетно ефикасно етарско уље рузмарина и етарско уље тимјана, које врло брзо подиже низак крвни притисак, чини вас сигурнијим и помаже у лакшем доношењу одлука.

У свакој канцеларији би требало имати етарско уље менте, јер нам она убрзава размишљање, помаже да „прихватимо“ оно што не можемо на менталном нивоу да „сваримо“.

Мента је добра и у случају напада мигрена, која нам се свима све чешће јавља због дуготрајног гледања у монитор и седења у затвореном простору; у том случају је наносимо на слепоочнице, пулсне тачке и вратни део и врло брзо „долазимо себи“, одморни као после спавања.

Етерично уље тамјана је такође имати добро у радном простору, јер он такође освежава ум, али исто тако, уколико вас је превише у канцеларији, уништиће све лоше гриње које се у њој налазе.

Лаванда је добро позната као добра за бољи сан и опуштање. Тако да крај дана можете завршити са топлом купком са неколико капи овог уља и тако себи обезбедити један релаксирајући тренутак и бољи сан.

Како се користе етарска уља?

Једино етарско уље које може да се користи неразблажено је уље лаванде, сва остала морају да се мешају са такозваним базним уљима ( бадемово, јојобино, маслиново…) и то у размери три до пет капљица етарског уља на једну супену кашику базног.

Ову мешавину можете држати и у канцеларији, у малим бочицама и по потреби, три или четири пута дневно га напрскати на пулсне тачке.

Што се тиче употребе чистих етарских уља у канцеларији или у животном простору, неопходно је имати дифузер  у који ћете, неколико пута дневно, укапати три до шест капи чистих етарских уља, која ће се распршити по простору.

Saosećajni ljudi vole folk muziku, sistematični džez

Преузмите андроид апликацију.