Почетна > Индекс
Индекс

Обележена годишњица Универзитета у Новом Саду

На дан прославе 61. годишњице Новосадског универзитета, представници два највећа факултета ФТН И ПМФ, су говорили за РНС о актуелним уписима и плановима за нову академску годину.
Фото: Градске инфо

На Факултет техничких наука, за полагање пријемног испита у првом уписном року, пријавило се 2900 кандидата, каже за РНС декан највећег факултета Универзитета у Новом Саду Раде Дорословачки.

„Имамо 20 студијских програма, нпр. на графичко инжењерство се увек дупло више кандидата пријави, на анимацији у инжењерству се пријави много више, а да не говорим о ИТ сектору где имамо око 8 програма. На најатрактивнијем, софтверском инжењерству, се пријавило 3 пута више него што се прима“.

На ПМФ се ове године пријавило за полагање више него прошле године истиче продеканка за наставу Татјана Пивац.

„Велико интересовање је за информационе технологије али и за биохемију и гастрономију. На ова три смера имамо два кандидата за једно место.

Они који заврше професорске смерове на том факултету, неће имати проблема да нађу посао, твди продеканка ПМФ-а.

„Мене из школа директно контактирају јер им требају професори, пре свега, математике и физике а интересовање средњошколаца је доста ниско“ рекла је Пивац.

На свечаности у холу ректората вечерас је отворена изложба о историјату Новосадског Универзитета од оснивања а промовисани су и професори емеритуси – Јован Поповић са Медицинског, академик Стева Пилиповић са ПМФ, Љиљана Пешикан Љуштановић са Филозофског и Тихомир Петровић са Педагошког факултета у Сомбору.

У оквиру прославе Универзитета промовисан је почасни доктор наука проф др Миклош Кашлер, министар за људске ресурсе Мађарске и некадашњи директор националног института за онкологију те земље.