Почетна > Србија
Србија

Обележена 31 година од злочина над Србима у Чемерну

Код Спомен-обележја у месту Чемерно код Илијаша данас је служен парастос за 32 српска цивила из овог села које су пре 31 годину убили припадници такозване Армије БиХ.
Фото: Pexels/webandi

Парастосу су присуствовали изасланик српског члана и председавајуће Председништва БиХ Жељке Цвијановић, Бошко Томић, председник Републичке организације зароблених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац и помоћник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Небојша Видаковић, пренела је РТРС.

Након парастоса код спомен-обележја, на месту на којем су убијени српски цивили, положени су венци и цвеће.
Муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова и припадници такозване Армије БиХ из Брезе, Високог и Какња напале су Чемерно у раним јутарњим часовима 10. јуна 1992. године.

Припадници тадашње Територијалне одбране Бреза убили су 32 српска цивила и војника, међу којима је највише било стараца, жена и деце, а село су сравнили са землом.

Чемерно је данас потпуно пусто село у коме нема ниједног Србина повратника. За овај злочин пред Судом БиХ води се поступак против Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смоле, Сенада, Хариса и Бењамина Сикире, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлије и Хамдије Спахића који се терете да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, заједно с другим њима познатим лицима, свесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Да ли сте чули за “српску Ану Франк“?

Преузмите андроид апликацију.