Почетна > Србија
Србија

Да ли сте чули за “српску Ану Франк“?

Име Ане Франк, тинејџерке која је боравила у Холандији током Холокауста и која је умрла у нацистичком концентрационом логору, данас је свима познато због дневника које је бележила током боравка у своме скровишту, а који су седам година након њене смрти објављени јавно.
Фото: PrtSc/Facebook/Jasenovac-info: Одбор за Јасеновац САС СПЦ

Међутим, поред Ане Франк која је својим мемоарима надалеко прослављена, слична судбина задесила је девојчицу која је у току Другог светског рата живела у Београду, а која је преживела и сведочила страдању своје породице у логору на Старом сајмишту.

Њено име је Рели Алфандари Пардо.

Рели је преживела Други светски рат тако што се скривала у једном шпајзу у Дечанској улици у Београду.

Њен живот и потресни догађаји испричани су кроз две књиге “То је био само пикник“ и “Живим да преживим“.
Фото: WikimediaCommons/Society-for-Culture,-Art-and-International-Cooperation-Adligat

Догађаји који су је задесили, сматрају се сличним догађајима које је доживела Ана Франк која је, али је Рели, за разлику од Ане, успела да преживи рат.

Она се три године скривала у шпајзу величине једног душека. За то време читала је књиге, због којих је касније и сама постала списатељица.

У тим књигама описан је дан када су окупационе снаге без најаве рата напале српску територију  1941. године, али и читав спектар емоција и догађаја који су уследили након њега.

Једном приликом је изјавила да њена и Анина прича немају пуно сличности јер је Ана била са породицом, док је она кроз цео процес била сама, а људи који су се налазили око ње доживљавали су је као претњу.

Рели Алфандари Пардо је након трагичних догађаја емигрирала у Израел где и данас живи, а због свог сведочења Холокаусту у окупираној Србији, надалеко је позната као “српска Ана Франк“.
Фото: WikimediaCommons/Виктор Лазић

У својој 91. години је на иницијативу Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу “Адлигат“ добила српско држављанство.

Данас има 94. године.

Da li znate gde se nalazi crkva Snežne Gospe u Novom Sadu i kako je dobila ime?

Преузмите андроид апликацију.