Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Да ли знате где се налази црква Снежне Госпе у Новом Саду и како је добила име?

У Новом Саду налази се велики број верских објеката. Највећи број су цркве за православне вернике, али постоје и други верски објекти, од којих се посебно истичу римокатоличке цркве.
Фото: PrtSc/Facebook/Svetište Gospe Snježne na Tekijama
Црква Снежна Госпа на Текијама је једна таква, а о њеној вредности се пише са посебном пажњом.
Прича о настанку цркве Снежна Госпа на Текијама

Црква Снежна Госпа на Текијама је римокатоличка црква, настала пре неколико векова на тлу Новог Сада, тачније у градском насељу Петроварадин.

Прича о настанку ове цркве је посебно занимљива и датира још из периода Османске власти.

Наиме, у време најезде Турака на европско тло, поготово у 16. веку, Турци су у Србији увелико правили своје базе. Није то само било пустошење, већ и одомаћивање турског становништва на територији Србије.

Црква Снежна Госпа на Текијама се налази у Петроварадину, на путу за Сремске Карловце и сматра се да је на овом месту, пре најезде Турака, уместо ове цркве била такође црква, посвећена Деви Марији.

У 16. веку, тачније 1526. године, ова црква посвећена Деви Марији – претеча цркви Снежна Госпа на Текијама, је срушена и уместо ње је подигнута џамија.

Џамија са својим карактеристичним изгледом служила је Турцима све до њиховог пораза. Чак и назив који се садржи у садашњем имену цркве, датира од Турака. Наиме, реч текија су користили Турци да би означили манастир.

Око 1690. године, када су Турци почели да напуштају овај предео, на ову стару верску грађевину је уместо џамије опет постављена католичка црква.. Тадашња новонастала католичка црква се још једанпут посвећује Девици Марији, али овај пут зачећу Девице Марије, док садашње име цркве Снежна Госпа на Текијама датира из 1716. године и везана је за битку између Аустријског и Османског царства која се десила исте те године,  5. августа.

Фото: Wikimedia Commons/Serbian Wikipedia
Снежна Госпа и Текије – велико светиште

Наиме, након повлачења и примирја Турака са Аустријом у 17. веку, већ почетком 18. века догађа се још један напад турске војске на аустријску, вођен жељом турског освајача да опет покуша да освоји Аустријско царство.

Окршај турске и аустријске војске догодио се 1716. године и то управо у бици код Петроварадина. Тада је турску војску предводио Дамит Али Паша, а аустријску војску Еуген Савојски. Иако је турска војска била бројнија, аустријска војска је однела победу и то управо у близини цркве зачећа Девице Марије. За аустријског војсковођу Еугена Савојског који је у ратовима са собом увек носио икону Деве Марије и Исуса, ово је био очигледан знак.

На дан када су се ове две војске сукобиле прослављао се католички верски празник Снежне Госпе. Празник слави годишњицу посвете базилике свете Марије Велике у Риму. А Снежна Госпа се зове јер се Госпе (Мајка Божија) јавила у сну римском папи и наредила да јој изграде цркву на месту које ће бити обележено снегом.

Тако је ова црква у Петроварадину добила статус светилишта Деве Марије (Мајке Божије) и њене велике силе која је заштитила територију и народ од Османске власти у бици код Петроварадина.

Црква Снежне Госпе на Текијама истиче се по свом неоготском стилу, а сматра се да се пре Другог светског рата и похода усташа у овој цркви налазили и други олтари попут православног и протестантског.

Црква, не само да се истиче по својој енергији, већ и по занимљивом излгеду.

На последњој куполи налази се специфичан симбол у виду крста и месеца. Крст је постављен изнад месеца што симболише победу хришћанства над исламом.

Priča o Nikolajevskoj crkvi, najmanjoj crkvi u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.