Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Обележавање 14. новембра – Светског дана дијабетеса

Друштво за борбу против шећерне болести града Новог Сада као најстарија дијабетолошка асоцијација у Европи реализује прву изложбу у Европи на Медицинском факултету под називом „Историја развоја дијабетеса од 3.500 година п.н..е до данас“ чији је аутор др Радивој Мрачевић – председника Друштва, поводом 14. Новембра – Светског дана дијабетеса на великим паноима са фотографијама у боји у слици и речи, која је посвећена свим оболелим од дијабетеса у Србији као и медицинској струци да би се информисали у слици и речи са колико ентузијазма, пожртвованости, посвећности и хуманости су се тадашњи лекари и врачи још из доба 3.500 година п.н.е. вршећи на хиљаде експеримената борили да би открили лек против дијабетеса незaразне неизлечиве хроничне болести, која је претила да уништи читаву цивилизацију све до 1921. године када се у Торонту открио лек – инуслин.
Фото: Друштва за борбу против шећерне болести Града Новог Сада

· Друштво су основали познати Новосадски ендокринолози 16.10.1961. године у Новом Саду под називом „Друштво за борбу против шећерне болести града Новог Сада“.

· Из Друштва за борбу против шећерне болести града Новог Сада поникла су сва Удружења/ друштва у Србији, старој Југославији и Европи.

· Оснивачи Друштва за борбу против шећерне болести града Новог Сада основали су прву Поликлинику за ендокринологију у Европи, данашњу Клинику за ендокринологију и болести метаболизма Клиничког центра Војводине, што је велика рефернса и углед за град Нови Сад ,Војводину и Србију, као данашњу престоницу културе у Европи.

Изложба је посвећена:

1. 14. новембру – Светском дану дијабетеса сходно резолуцији Ујењињених нација број196/2006 чији је Србија потписник

2. 60-годишњици постојања најстаријег и најактивнијег Друштва за борбу против шећерне болети града Новог Сада у Европи.

3. 60-годишњици постојања најстарије Полклинике за ендокринологију и болести метаболизма у Европи, данашње Поликлинике за ендокринологију и болести метаболизма КЦ Војводине, која је поникла из Друштва за борбу против шећерне болести града Новог Сада 1961 године.

4. 100- годишњици проналаска инсулина

5. Прогресији дијабетеса који је од Међународне дијабетолошке федерације 2022. године проглашен пандемијом због пост-ковидних компликација.

6. Граду Новом Саду – Европској престоници културе у 2022. години где је регистровано 120.000 оболелих од дијабетеса са већинском младом популацијом.

Изложба ће се одржати 14. Новембра. 2022 године са почетком у 11 часова у аули Медицинског факултета у Новом Саду, коју ће отворити Милан Ђурић – градоначелник града Новог Сада.

Kako će izgledati putna mreža Srbije i šta to znači za Novosađane? (FOTO)

 

Преузмите андроид апликацију.